Miksi UT:ssa puhutaan sekä kasteesta Jeesuksen nimeen että kasteesta Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen?

Kysymys: Löydän Uudesta testamentista (Matt. 28:19) käskyn kastaa Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Kaikkialla muualla puhutaan kuitenkin kastamisesta Jeesuksen nimeen. Onko tässä ristiriita? Onko näin ollut alkuteksteissäkin?

Vastaus

Kirkolliset käytännöt, kuten kastekaava, eivät olleet vielä vakiintuneet Uuden testamentin aikoina. Siksi saatettiin kastaa Kristukseen (Gal. 3:27), Kristukseen Jeesukseen (Room. 6:3), Jeesuksen Kristuksen nimeen (Ap. t. 2:38) tai Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen (Matt. 28:19). Asiallista eroa näissä sanonnoissa ei ollut, mutta myöhemmin totuttiin menemään pitemmän kaavan mukaan.

Jeesuksen nimeen tai Jeesukseen kastaminen tarkoittaa hänen omakseen liittämistä. Vaikka kolminaisuusoppi kehittyi vasta seuraavilla vuosisadoilla, ajatus kolmiyhteisestä Jumalasta löytyy jo Uuden testamentin ajalta (2. Kor. 13:13).

Kirjoittaja