Yleistä Raamatusta

Raamatussa 66 kirjaa

Raamattu on 66 kirjaa sisältävä ”kirjasto”, johon kuuluu 39 Vanhan ja 27 Uuden testamentin kirjaa. Vanha testamentti alkaa maailman luomisesta ja päättyy ennustukseen Johannes Kastajan tulosta. Vanha testamentti kertoo Israelin kansan vaiheista n. 1500 vuoden ajalta. Sen kirjat voidaan jakaa laki-, historia-, runous-, viisaus- ja profeetallisiin kirjoihin.

Uusi testamentti alkaa neljällä Jeesuksen elämästä kertovalla evankeliumilla. Apostolien teot kertovat ensimmäisistä kristityistä ja evankeliumin leviämisestä. Uuden testamentin loppupuolella on 21 eri seurakunnille ja yksityisille kristityille osoitettua kirjettä sekä lopun ajoista kertova Johanneksen ilmestys.

Raamattu on kristittyjen pyhä kirja

Raamatun kertomukset siirtyivät aluksi sukupolvelta toiselle suullisessa muodossa. Kirjallisen Raamatun osat ovat monen eri henkilön muistiinkirjoittamia hyvin pitkän ajanjakson (yli 1500 vuoden) aikana. Vanha testamentti kirjoitettiin lähes kokonaan hepreaksi, Uuden testamentin alkukieli on kreikka. Suurin osa Vanhasta testamentista sai nykyisen muotonsa pakkosiirtolaisuuden aikana ja heti sen jälkeen, 500-luvulla eKr. Uuden testamentin kirjat oli kirjoitettu vuoteen 100 mennessä, minkä jälkeen kokonaisuus vakiintui ja tunnustettiin virallisesti 300-luvulla jKr.

Vaikka Raamattu on ihmisten kirjoittama, Jumala on ohjannut sen koko syntyprosessia. Siksi se on luotettava uskon ja elämän perusta. Jumala on läsnä sanassaan ja puhuu sen kautta ihmiselle. Pietari kirjoittaakin: ”Yksikään profeetallinen sana ei ole tullut julki ihmisten tahdosta, vaan ihmiset ovat puhuneet Pyhän Hengen johtamina sen, minkä ovat Jumalalta saaneet.” (2. Piet. 1:21)

Jumalan pelastussuunnitelma

Läpi Raamatun kulkee punaisena lankana Jumalan pelastussuunnitelma. Luomista seuranneen syntiinlankeemuksen jälkeen ihminen joutui pois paratiisista. Jumala kutsui Abrahamin omaisuuskansansa kantaisäksi. Tästä kansasta oli kerran nouseva pelastaja, Messias.

Jeesus on kaikkien Vanhan testamentin messiasennustusten täyttymys ja ainoa, joka täytti kokonaan Jumalan Mooseksen kautta antaman lain. Jeesus, Jumalan Poika, eli ihmisenä noin 30 vuoden ajan ja kertoi elämällään, teoillaan ja opetuksillaan, millainen Jumala on. Lopulta hän kuoli ristillä synnittömänä: kärsi rangaistuksen kaikkien ihmisten puolesta, ihmisten syntien tähden, lunastaakseen ihmiset vapaaksi synnin orjuudesta. Kolmantena päivänä hän nousi kuolleista ja muutaman viikon päästä taivaaseen. Jeesuksen ylösnousemus antaa myös häneen uskovalle ihmiselle iankaikkisen elämän toivon.

Pian Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen Pyhä Henki laskeutui ensimmäisten kristittyjen päälle ja he saivat voiman ja rohkeuden viedä evankeliumia eteenpäin. Seurakunta kasvoi, ja kasvaa edelleen. Aikojen lopulla Jeesus palaa lupauksensa mukaan takaisin. Silloin Jumala luo kaiken uudeksi, synti hävitetään lopullisesti ja Jeesukseen uskovat saavat elää Jumalan luona ikuisesti.