Miksi lukea Raamattua?
Synnin ongelma
Ihmiskunnan suurin ongelma on jokaisen ajattelevan ihmisen nähtävillä. Se ei ole ns. ”uskon asia”. Sen tajuamiseen, että ihminen on itsekäs, itsekeskeinen ja sitä paitsi ahne olento, joka viime kädessä on vain kiinnostunut itsestään, ei tarvita uskoa. Se on tiedon asia. Ei tarvita uskoa sen näkemiseen, että ihminen on surmannut mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla toisia ihmisiä koko historiansa ajan. Eikä tarvita uskoa senkään havaitsemiseen, että tänäkin päivänä olemme kiinnostuneimpia omasta hyvinvoinnistamme, emme naapurimme. Raamattu kutsuu tällaista itsekeskeisyyttä synniksi, joka on vaivannut koko ihmiskuntaa alkulankeemuksesta asti. Ja Raamatun mukaan synti on ihmiskunnan suurin ongelma, koska se erottaa meidät Jumalasta.
Niinpä Raamatun tärkein viesti onkin sen kertominen meille, miten ihmisen ja Jumalan väliset rikkoutuneet suhteet saataisiin jälleen kuntoon. Raamatun alkulehdillä kerrotaan, kuinka ihminen alunperin luotiin elämään Jumalan yhteydessä. Se tarkoittaa sitä, että ihminen ei koskaan voi tulla täysin onnelliseksi muutoin kuin Jumalan lähellä. Raamattu kertoo, että Jumala on pannut iankaikkisuuden ihmisen sydämeen. Niinpä jokainen ihminen kaipaa takaisin tähän ikuiseen yhteyteen Jumalan kanssa, tiesipä hän sitä tai ei.
Kaipuu unelmatilaan
Jokainen hetki elämässämme, jonka tahtoisimme elää uudelleen – olipa se sitten Lasse Virenin kultamitalijuoksun tunnelma Münchenissä tai joku oman elämän kohokohta, kuten oman lapsen syntymä tai lapsuuden joulu kertovat kaipuustamme rikkomattomaan onneen. Ja se on vain mahdollista Jumalan luona.
Mutta sen lisäksi, että me tiedostaen tai tietämättämme kaipaamme Jumalan yhteyteen, me myös pelkäämme Jumalan läheisyyttä. Tahtoisimme paeta sitä. Alkulankeemuksesta asti jokainen ihminen on luonnostaan kapinassa Jumalaa vastaan. Ja siten myös paossa Jumalaa.
Raamattu selittää toisaalta ihmisen Jumalaa kohtaan tunteman kaipuun ja toisaalta myös kauhun syyksi kaksi tapahtumaa. Ensimmäinen niistä oli ihmisen luominen elämään Jumalan yhteydessä. Toinen oli ihmisen luopuminen Jumalan tahdosta ja liittoutuminen Paholaisen kanssa. Siitä seurasi Jumalan pakoilu.
Raamatun tärkein viesti on, että Jumala ei tahtonut ihmisen jäävän pakomatkalle vaan että hän etsii ihmistä. Kukaan ihminen ei luonnostaan kaipaa Jumalan luo, mutta Jumalan kutsu herättää hänessä kaipauksen päästä takaisin siihen yhteyteen, johon hänet luotiin.
Raamatun sanoma
Raamattu on annettu meille, jotta saisimme tietää, miten eksynyt voi löytää takaisin tien kotiin. Raamattu kertoo, että Jumala on sellaisen tien valmistanut. Ja sen tien nimi on Jeesus Kristus.
Raamatusta voimme lukea, kuinka Jeesuksen tuloa maailmaan valmisteltiin huolellisesti. Jumalan oli valmistettava kansa häntä varten. Yhdestä ainoasta nykyisen Persianlahden rannalla sijainneesta Urin kaupungissa syntyneestä ihmisestä hän lähti tätä kansaa tekemään. Jumalan oli myös etsittävä kohta maan päällä, johon tuon kansan oli juurruttava. Se sijaitsi parin tuhannen kilometrin matkan päässä Persianlahdelta. Tuon kansan valmistamisesta Jumalan suunnitelman välittäjäksi kertoo Vanha testamentti. Uusi testamentti puolestaan kertoo, kuinka aika lopulta täyttyi, ja Jumala lähetti maailmaan ainokaisen Poikansa meille tieksi, jota kautta pääsemme takaisin yhteyteen Jumalamme kanssa. Raamattu nimenomaan kertoo, että Jumala lähetti Poikansa maailmaan – ei tuomitsemaan sitä, vaan siksi, että ihmiset hänen kauttaan pelastuisivat.
Raamattu kertoo myös ihmiskunnan viimeisistä vaiheista, tulevaisuudestamme. Raamatun mukaan elämme nyt lopun aikaa. Ja se päättyy siihen, kun aikanaan Betlehemiin syntynyt Jeesus Kristus saapuu toisen kerran maan päälle. Silloin hän käyttää myös tuomiovaltaansa ihmiskunnan tuomitsemiseen.
Armon aika
Elämme nyt Jeesuksen ensimmäisen ja toisen tulemisen välistä aikaa. Sitä kutsutaan armon ajaksi. Ja se tarkoittaa sitä, että tällä väliajalla ihmisen on mahdollista päästä takaisin Jumalansa yhteyteen. Se on aika, jonka kuluessa ihminen voi löytää elämälleen pysyvän tarkoituksen ja mielekkyyden. Se nousee anteeksiannosta, jonka Jumala on valmistanut Poikansa ristinkuolemalla. Jokainen Raamatun 66 kirjasta on omalla paikallaan tarpeellinen ja korvaamaton. Jokainen niistä opettaa meitä tuntemaan paremmin niin itseämme kuin Tekijäämmekin. Siksi matka Raamatun maailmaan on myös matkaa suurempaan itsetuntemukseen ja syvempään armon oivaltamiseen.
Raamatun tärkein viesti ihmiskunnalle on siis sanoma ristiinnaulitusta Jumalan Pojasta, joka kuolemallaan avasi meille tien taivaaseen. Ja Raamattu kertoo, että sille tielle on jokaisen lupa astua. Tämän sanoman tähden Raamattu on ennen muuta Elämän kirja. Viitoittaahan se turvallisen tien itse Elämän Antajan luo.
Miksi sinä luet Raamattua?
Eri-ikäisten suomalaisten vastauksia:
”Siksi koska se on Jumalan sana.”
–Eevi
”Jumala kertoo Raamatussa rakastavansa minua.”
–Cecilia
”Oppii paljon Jeesuksesta.”
–Joel
”Se avaa ovia uusiin maailmoihin.”
–Janica
”Kun elämässä on vaikea tilanne, kannattaa lukea Raamattua.”
–Pena
”Jumala puhuu sanassaan ja hoitaa meitä.”
–Aino
”Se antaa vastauksia.”
–Juho
”Raamatusta löytyy aina jotain uutta.”
–Laura
”Saan voimaa ja iloa siitä joka päivä.”
–Anja
”Haluan oppia tuntemaan maailman Luojaa.”
–Leena
”Raamattu on tärkeä kirja, se ravitsee päivittäin.”
–Päivi
”Siitä löytyy totuus.”
–Marja-Liisa
”Se on Jumalan puhetta.”
–Reijo
”Se rauhoittaa ja sieltä löytyy vastaus kaikkeen.”
–Tapio
”Se auttaa pysymään tiellä, lohduttaa ja rohkaisee.”
–Marko