RUKOUSTAPAKUUTIO

Rukoustapakuutio auttaa rukoilemaan monipuolisesti ja vaihtelevasti.

Rukoillessaan ihminen kertoo Jumalalle iloistaan, huolistaan ja suruistaan. Hän tekee sen ääneen tai hiljaa omassa mielessään. Paitsi rukousaiheet myös rukoilijan asennot voivat vaihdella: rukoilla voi istuen, seisten, polvis­tuen, kävellen, kädet kohotettuina tai ristien. Luovuudella ei ole rajoja.

Vinkki: Voit käyttää rukoustapakuutiota yhdessä rukousaihekuution kans­sa.

RUKOILE RUKOUSTAPAKUUTION AVULLA

Heitä
Heitä kuutiota kuin noppaa ja toimi symbolin mukaisesti.

Keskustele
Keskustellaan ryhmässä, minkä puolesta rukoillaan. (Yksin rukoile­va päättää aiheen itse.) Rukous-aihe voidaan päättää myös heittä­mällä Rukousaihekuutiota.

Rukoile
Rukoile symbolien mukaisesti. Kuutio auttaa löytämään erilaisia tapoja rukoilla.

 

KIRJOITA TAI LAULA

Kirjoitan oman rukouksen (”psalmin”) tai laulan psalmilaulun.

– Kuution heittäjä valitsee, kirjoittavatko kaikki oman rukouksen, kirjoitetaanko se yhdessä vai lau­letaanko. Jos lauletaan, hän valitsee laulun, jonka kaikki laulavat yhdessä. (Pienille lapsi on hyvä olla vain muutama vaihtoehto, joista valita.)

Vinkki: Jos kirjoitetaan omia rukouksia, kerää ne talteen. Niitä voi hyödyntää myöhemmin.

 

KÄDET

Kohotan tai ristin käteni, taputan tai napsautan sormiani.

– Kuution heittäjä kertoo ja näyttää, mitä käsillä tehdään ja muut seuraavat perässä.
– Heittäjä rukoilee ääneen tai kaikki rukoilevat hiljaa mielessään ja heittäjä päättää rukouksen sanomal­la ”Aamen”.
– Vaihtoehtoisesti heittäjä voi valita kuunneltavan laulun, ja koko ryhmä taputtaa, napsuttaa ja tanssii Jumalan kunniaksi.

 

ÄÄNEEN

Rukoillaan ääneen: ryhmässä, yksin tai vuorotel­len.

– Kuution heittäjä rukoilee ääneen.
– Vaihtoehtoisesti heittäjä lukee yksin tai parin kanssa jonkin Raamatun rukouksen. (Raamatun rukouksia löytyy Rukousaihekuution ohjeista.)
– Voidaan myös mennä piiriin käsi kädessä. Joku aloittaa rukouksen ääneen rukoilemalla. Kun hän on lopettanut, hän puristaa oikealla puolellaan olevan kättä ja tämä voi jatkaa rukousta. Jos hän ei halua rukoilla ääneen, hän voi puristaa oikeaa kättään ja vuoro siirtyy seuraavalle. Jatketaan niin kauan, että kaikki ovat olleet rukousvuorossa. Kaikkien ei siis tarvitse rukoilla ääneen, mutta ru­koukseen ei tällä tavalla myöskään tule kiusallisia taukoja.

 

ASENTO

Rukoilen Jumalaa seisoen, polvistuen, kävellen tai lattialla maaten.

– Kuution heittäjä päättää, seisovatko vai polvis­tuvatko muut. Sitten hän itse rukoilee ääneen seisten, polvistuen, kävellen tai lattialla vatsallaan maaten. Muut voivat rukoilla hiljaa omassa mieles­sään.
– Vaihtoehtoisesti voidaan laittaa esiin erilaisia rukousaiheita esimerkiksi kortteihin kirjoitettuna tai kuvina: minä, perhe, koulu, seurakunta, oma asuinpaikka, muut maat jne. Jokainen valitsee itselleen kortin ja rukoilee sen valitsemassaan asennossa. Kuution heittäjä päättää rukouksen sanomalla ”Aamen”.

 

HILJAINEN RUKOUS

Rukoilen hiljaa omassa mielessä tai kuiskaten.

– Kaikki voivat rukoilla yhä aikaa hiljaa mielessään tai kuiskaamalla. Kun kuution heittäjä sanoo ”Aa­men”, rukous lopetetaan.
– Vaihtoehtoisesti jokainen voi rukoilla hiljaa omas­sa mielessään ja lopetettuaan sytyttää kynttilän. Ollaan hiljaa niin kauan, kunnes jokainen on sytyt­tänyt oman kynttilänsä.
– Rukoileminen ei aina ole puhetta – se voi olla myös Jumalan edessä lepäämistä, vaikka kynttilän valossa.

 

JOKERI

Valitsen yhden viidestä symbolista.

– Jos kuutiota heittämällä tulee jokeri, heittäjä saa valita symbolin ja rukouksen tavan (ääneen, hiljaa, istuen, seisoen, laulaen jne.).

 

Idea rukouskuutioiden taustalla

”Miten voisimme opettaa lapsiamme rukoilemaan?” kysyin eräällä automatkalla vaimoltani Claudialta. Hänen vastauksensa oli nopea, yksinkertainen ja aseistariisuva: ”Tietenkin Isä meidän -rukouksen avulla!” Tuossa rukouksessa on kaikki, mikä on tärkeää ja oikein, sekä lapsille että aikuisille. Sen voi rukoilla sellaisena kuin se on kirjoitettu Raamatun vuorisaarnaan. Mutta Isä meidän -rukous on myös malliru­kous, jonka avulla voi tutustua rukoilemiseen yleisesti. Rukousaihekuu­tio ja rukoustapakuutio syntyivät kysymykseni pohjalta, kun etsimme luovia tapoja rukoilla lasten kanssa.

– Ruedi Kündig

 

Tutustu myös erillisiin ohjeisiin, miten opettaa rukouskuutioiden avulla Isä meidän -rukousta!

 

Copyright: Ohjeet Sveitsin saksankielisen Scripture Union -liikkeen tekemän Rukoustapakuution käyttämiseen. Ohjeita ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen ilman tekijän suostumusta.
© Bibellesebund Schweiz (2019)
Sisältö: Ruedi Kündig
Kuvitus: Claudia Kündig
Toimitus: Sara Schmidt
Suomenkielisten ohjeiden käännös, toimittaminen ja taitto: Raamatunlukijain Liitto

Kuutioiden esittely

Kuutioiden tilaukset tällä lomakkeella