Mitä Jeesus tarkoittaa Mark. 9:29 ”tällä lajilla”? Lisääkö paasto uskoa?

Kysymys: Tarkoittaako Mark. 9:29 Jeesus "lajilla" erityistä mykkää henkeä vai opetuslasten ja katselijoiden epäuskoisuutta, jota Hän edellisissä jakeissa moittii? Miten paasto lisää uskoa?

Vastaus

”Lajilla” Jeesus tarkoittaa mykkää henkeä. Sanat ”ja paastolla” puuttuvat joistakin vanhoista käsikirjoituksista ja siksi uudempi käännös on jättänyt nämä sanat pois. Mutta kysymys uskosta ja epäuskosta liittyy kyllä tähän tapahtumaan.

Jeesus murehti ensin epäuskoista sukupolvea. Ja kun opetuslapset kysyivät, että mikseivät he kyenneet ajamaan pahaa henkeä pojasta, niin rinnakkaisevankeliumissa (Matt. 17:20) on kerrottu Jeesuksen vastaus laajemmassa muodossa: ”Koska teillä on niin vähän uskoa. Totisesti: jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle vuorelle: Siirry täältä tuonne, ja se siirtyisi. Mikään ei olisi teille mahdotonta.”

Uskoon liittyvä ongelma ei ollut siis hänessä, jota oli tarkoitus auttaa, vaan auttajissa. Toisaalta voidaan kysyä, että mitä on vuoria siirtävä usko. Ei ainakaan sellaista, mitä hurskainkaan ihminen kykenisi kehittämään itsessään. Väylä tällaisen uskon lähteelle avautunee tuon mykän hengen vallassa olleen pojan isän huudosta: ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!” (Mark. 9:24.) Eli kun isä etsii epätoivon hetkellä uskon näyttöä itsestään, niin hän tunnustaa nöyränä, ettei löydy muuta kuin epäuskoa. Mutta samalla oli halu uskoa. Ilmeisesti hän jotenkin ymmärsi, että oman avuttomuuden, epätoivon ja epäuskonkin voi luovuttaa Jeesukselle ja samalla saa ottaa lahjana vastaan Jeesukselta tulevan, mahdottomasta mahdolliseksi tekevän uskon.

Lisääkö paasto sitten uskoa? On monia Jumalan lahjoja, jotka voivat palvella uskonelämäämme. Jumalan sanan äärellä viipyminen, rukous, paastokin. Raamatussa on paljon esimerkkejä siitä, miten paasto on liittynyt luontevasti rukouksiin. Esimerkiksi naisprofeetta Hannan kerrotaan palvelleen Jumalaa yötä päivää paastoten ja rukoillen (Luuk. 2:37). Antiokian seurakunnassa paasto näyttää kuuluneen yhtenä osana Herran johdatuksen etsimisessä (Ap. t. 13:2–3). Paasto voi auttaa keskittämään omat ajatuksemme Jumalaan ja hänen tahtoonsa. Siten se voi myös palvella omalta osaltaan uskonelämämme hoitamisessa ja syvenemisessä.

Kirjoittaja