Mitä Ilm. 3:15–17:ssa tarkoitetaan kuumalla ja kylmällä?

Kysymys: Mitä Ilm. 3:15–17:ssa tarkoitetaan kuumalla ja kylmällä? Haaleahan on niiden sekoitus. Onko kyseessä lain ja armon sekoitus vai mikä? Ja miten kylmäkin on parempi kuin haalea?

Vastaus

Kyseessä on Ilmestyskirjan kohta, jossa on Jeesuksen viesti Laodikean seurakunnalle: ”Laodikean seurakunnan enkelille kirjoita: ´Näin sanoo Aamen, uskollinen ja luotettava todistaja, Jumalan luomakunnan alku: Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma! Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani. Sinä kerskut, että olet rikas, entistäkin varakkaampi, etkä tarvitse enää mitään. Et tajua, mikä todella olet: surkea ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston.´” Ilm. 3:14-17

Todennäköisin tulkinta avautuu suoraan tekstistä ja tilanteesta, jota teksti kuvaa. Laodikean kaupunki sijaitsi aikanaan paikassa, jonka naapurustossa oli kuumia lähteitä.

Laodikea oli rikas kaupunki, merkittävä kaupan ja rahaliikenteen keskus. Se oli niin rikas, että siitä oli tullut itseriittoinen ja ylpeä. Laodikean kaupungissa ei kuitenkaan ollut kuumia lähteitä, mineraalilähteiden vesi johdettiin sinne kilometrien päästä. Laodikeaan tullessaan erittäin mineraalipitoinen vesi oli enää haaleaa. Kuumana se olisi ollut mainiota kylpyvettä. Kylmänä sitä olisi pystynyt ainakin jollain tavoin juomaan. Mutta haaleana mineraalipitoinen vesi on hyödytöntä. Jos sitä yrittää juoda, seurauksena on lähinnä oksennusreaktio.

Laodikea kuvaa hyödytöntä ja itseriittoista seurakuntaa, joka on sulkenut Jeesuksen ulkopuolelleen (jae 20). Itseriittoisuuden tila on vaarallisin tila seurakunnalle. Se elää näennäiselämää eikä ole enää Jumalan käytössä.

Jeesuksen viesti on vahva varoitus itseriittoisuudesta. Itseriittoinen seurakunta / kristitty kuvittelee, että ei tarvitse Jumalan apua. Seurauksena on itsepetos ja hengellinen kuolema, lopulta Jeesus oksentaa suustaan ulos kuolleen seurakunnan (vrt. Kristuksen ruumiissa ei ole kuolleita jäseniä).

Huom! Joskus sanat kuuma ja kylmä halutaan liittää suoraan kristityn hengelliseen tilaan. Tällöin mennään harhaan, kuten aina lähtiessämme mittailemaan uskomme määrää tunnemittareilla. Kristillisyydessämme olennaisinta ei ole mahdollinen kuumuutemme tai kylmyytemme, vaan se että Kristus asuu sydämessämme.

Kirjoittaja