Miksi juutalaiset eivät usko Jeesukseen?

Kysymys: Miksi ihmeessä juutalaiset eivät usko Jeesukseen? Vanhassa testamentissa on lupauksia Messiaasta ja viittauksia Jeesukseen. Odottavatko juutalaiset vielä Messiaan syntymistä?

Vastaus

Kysyjä pohtii ongelmaa, joka kiinnosti aikanaan niin Paavalia kuin Lutheriakin. Kyse on Jumalan pelastushistoriaan liittyvästä suuresta salaisuudesta, johon liittyvät mm. Jumalan patriarkkojen kanssa solmimat liitot, Abrahamin kutsuminen ja hänen saamansa siunaus (1. Moos. 12:1–3), ja juutalaisten valinta Herran omaisuuskansaksi. Paavalin ajatuksia tästä pohdinnasta voi lukea Roomalaiskirjeen luvuista 9–11.

Juutalaisten ymmärrys Jumalan suunnitelmasta perustuu VT:n ja muun juutalaisen kirjallisuuden ja suullisen perimätiedon pohjalle. Kirjoitusten mukaan juutalaiset odottavat edelleen Messiaan tulemista aikojen lopulla.

Me kristityt olemme oppineet näkemään VT:n ennustusten viittaavan Jeesukseen. Missään VT:n kohdassa ei kuitenkaan suoraan sanota, että tässä puhutaan Jeesuksesta. Useissa kohdissa on kyse Messiaasta, Voidellusta, jonka me ymmärrämme tarkoittavan Jeesusta. Esim. kärsivä Herran palvelija (Jes. 53) kertoo meille kristityille selkeästi Jeesuksen kärsimystiestä. Juutalaiset ymmärtävät, että tämä kärsivä palvelija on Israelin kansa. Muut kohdat tulkitaan vastaavasti. Juutalaisille ei asia avaudu samalla tavalla kuin kristityille.

Me, jotka emme ole Abrahamin sukua, vaan uskon kautta Abrahamin siunauksen perillisiä, voimme rukoilla Valitun kansan puolesta ja toivoa Paavalin tavoin, että Herra avaisi juutalaisten silmät, jotta he näkisivät Kristuksen valon.

Kirjoittaja