Mitä tapahtuu niille, joissa on pedon merkki? Miten uskovat puhdistetaan Karitsan häihin?

Kysymys: Kysymys 1: Kun Jeesus tulee näkyvästi maan päälle, mitä tapahtuu fyysisesti niille, joissa on pedonmerkki?
Kysymys 2: Miten uskova puhdistuu tai puhdistetaan Karitsan häihin?

Vastaus

Vastaus 1 Pedosta ja pedon merkistä kerrotaan keskeisesti Ilmestyskirjan luvussa 13. Kautta aikojen on monia askarruttanut se, mitä pedon merkki käytännössä tarkoittaa. Viime vuosikymmeninä ovat tulkinnat vaihdelleet viivakoodeista mikrosiruihin. Asian on ymmärretty liittyvän siihen, kuinka antikristus hallitsee alaisuudessaan olevia ihmisiä esim. maailmanlaajuiseen talousjärjestelmään liittyen.

Koko asiaan tulee syvempi ymmärrys, kun kiinnitämme huomiomme siihen paljon tärkeämpään merkkiin, josta Raamattu kertoo, eli Jumalan antamaan Pyhän Hengen sinettiin: ” Kristukseen tekin nyt uskotte kuultuanne totuuden sanan, pelastuksenne evankeliumin. Häneen uskoessanne te myös olette saaneet luvatun Pyhän Hengen sinetiksenne. Se on meidän perintöosamme vakuutena, joka takaa meille lunastuksen, Jumalan kirkkauden ylistykseksi.” (Ef. 1:13–14). Pedon merkistä kerrotaan, että se on kädessä tai otsassa (Ilm. 13:16). Mielenkiintoista on, että käteen ja otsaan liittyviin merkkeihin viitataan jo Mooseksen kirjoissa, niiden viittausten osalta kyseessä on Jumalan sana (2. Moos. 13:9–16, 5. Moos. 11:16–21). Jumalan varjelevasta merkistä kerrotaan muuallakin, mm. 2. Moos. 12:13, Hes. 9:3–6.

Ilmestyskirjan kirjoittamisen aikoihin otsassa oleva merkki kuvasti orjilla sitä, kuka heidät omisti. Uskovan sydämessä oleva Pyhän Hengen sinetti kertoo hänen kuuluvan Jumalalle. Lopun aikoina pedon merkki kertonee siitä, että ko. merkillä merkitty alistetaan palvelemaan teoillaan (vrt. kädet) ja ajatuksillaan (vrt. otsa) antikristusta heidän ensin suostuttuaan hänen hallitusvaltaansa.

Ilm. 14:9–11 kertoo, että pedon merkin ottaneet joutuvat ikuiseen tuleen. Jo seuraavissa jakeissa (12–13) viitataan puolestaan uskoviin ja heidän autuuteensa eli taivasosaansa.
Tärkeintä on ymmärtää näihin merkkeihin liittyvä kokonaisopetus. Mooseksen kirjoissa Jumalan sanaan viitataan niin merkittävänä, että sen olisi oltava jatkuvasti näkyvillämme ja muistissamme. Kertomus pedon merkistä liittyy osaltaan niihin houkutuksiin, joita ihminen kohtaa elämänsä aikana. Pahuutta on ympärillämme koko ajan, siinä mielessä elämme koko ajan antikristillistä aikaa. Jumalan Pyhän Hengen sinetti kertoo siitä varjeluksesta, jolla Jumala varjelee omiaan. Ihmiselle on suoranainen elinehto pitää kiinni Jumalan sanasta ja varjella sydämensä yhteys Jumalaan. Silloin Jumalakin on varjeleva hänen sielunsa, myös antikristillisenä aikana sen kaikissa ilmentymissä.

Vastaus 2 Karitsan häistä kertoo Ilm. 19:7–9. Kaunis kuvaus siitä, keitä on taivaassa, löytyy niin ikään Ilmestyskirjasta: ”He ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä”(Ilm. 7:14). Ihmisen puhdistaa synnistä ainoastaan Kristuksen veri, ks. 1. Joh. 1:7: ” … Jeesuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.” Tästä anteeksiannosta ja puhdistuksesta tulee osalliseksi jokainen, joka tunnustaa syntisyytensä (ks. 1. Joh. 1:9). Karitsan häihin tulevat ovat Jeesuksen verellä pestyjä ja puhdistettuja.

Kirjoittaja