Miksi Jumala tappoi Ussan? (2. Sam. 6)

Kysymys: Kun luen Raamattua ja varsinkin Vanhaa testamenttia, välillä tulee sellainen ajatus, että onko Jumala joissakin kohdissa epäoikeudenmukainen? Tiedän, että näin ei ole, mutta silti varsinkin Ussan kuolema on jäänyt mieleeni. Kun liitonarkkua oltiin kuljettamassa, härät alkoivat vikuroida ja Ussa tarttui arkkuun tukeakseen sitä. Miksi Herra tappoi hänet?

Vastaus

Raamatussa on useita kysymyksen kaltaisia kohtia, joissa tämän päivän lukijan mielestä Jumala on joko epäoikeudenmukainen tai kohtuuttoman ankara. Tässä Ussan tapauksessa näyttää siltä, että mies ei tehnyt mitään väärää, vaan ainoastaan horjahtaessaan koski arkkuun ja kuitenkin seurasi kuoleman rangaistus. Meidän mielestämme Jumala ei saisi toimia noin. Hän on kuitenkin Jumala, minä en ole.

Jumala oli kieltänyt liitonarkkuun koskemisen kuoleman uhalla. Lisäksi sitä olisi tullut kantaa kantotangoista eikä kuljettaa vaunuissa. Tämä ja vastaavan kaltaiset Raamatun kohdat muistuttavat Jumalan pyhyydestä. Jos hän on jotakin ilmoittanut, asia on täsmälleen niin, ei suurin piirtein. Meidän on tämän lisäksi muistettava, että kun me rikomme Jumalan tahtoa tahallamme tai vahingossa, meidän puolestamme on kuollut toinen – Jeesus, joten meitä ei siitä rangaista. Siksi tarvitsemme Jeesuksen veren suojaa joka hetki.

 

Kirjoittaja