Mitä tarkoittaa tulella suolaaminen? (Mark. 9:49–50)

Kysymys: Mitä tarkoittaa Mark. 9:49–50, jonka mukaan jokainen ihminen on tulella suolattava ja jokainen uhri suolalla suolattava?

Vastaus

Suola on elimistölle tärkeää kuumassa ilmanalassa. Hiotessa elimistöstä haihtuu suoloja. Suolalla estetään myös pilaantuminen.  Palvelijan tai orjan asema ilmaistiin siten, että tämä söi tietyn isännän suolaa, eli oli riippuvainen tästä isännästä.

Jumala puhui suolaliitosta pyhäkön toimia hoitavien pappien kanssa. He saivat elannokseen osan Jumalalle suoritettavista uhreista. (4. Moos.18:19) Suolasta tuli näin Jumalalle kelpaavan annin kuva. Jeesuksen seuraajien tulee siis olla ”suolattuja”. Se merkitsee, että heidän tulee antautua riippuvuuteen Jumalasta. He tarvitsevat Jumalaa saadakseen sen mitä tarvitsevat elääkseen. Mutta he tarvitsevat Jumalaa myös voidakseen antautua Jumalan käyttöön hänen kunniaksensa.

Tuli on Raamatussa usein tuomion symboli, mutta myös tulen puhdistavasta vaikutuksesta puhutaan. (Sak. 13:9a) Jalometallit sulatetaan ahjon kuumuudessa juoksevaan olomuotoon. Kuumennusta jatketaan, kunnes kaikki epäpuhtaudet ovat metallista poistuneet ja kirkas metalli heijastaa sulattajansa kuvan.

Kun Jeesus sanoo, että jokainen ihminen tullaan tulella suolaamaan, siihen liittyy sekä tuomion että koettelemuksissa puhdistamisen ajatus. Tuomio on raskauttava niille, jotka eivät suostu liittoon Jumalan kanssa. Ne taas, jotka uskovat Jeesukseen ja ottavat hänessä vastaan uuden liiton Jumalan kanssa, saavat lapsen osan Jumalan perheessä. Heitä tarvittaessa kuritetaan ja kasvatetaan taivasta varten.

Oman tien valitseminen on tila, jossa suola puuttuu. Vaikka ihminen eläisi askeesissa ja kiduttaisi itseään, hänestä ei tule sillä tavalla otollista antia Jumalalle. Jumalalle kuuluva ihminen tietää olevansa Jumalasta riippuvainen. Muut eivät ole hänelle kilpailijoita. Jumalan armoa riittää kaikille. Jeesuksen kehotus sovussa elämisestä on silti tarpeellinen meille jokaiselle.

 

Kirjoittaja