Jeesus Paholaisen kiusattavana (Matt. 4:1-11)

Kysymys: Olisiko paholaisella ollut oikeasti valta antaa Jeesuksen käyttöön kaikki maailman rikkaudet, jos Jeesus olisi kumartanut häntä?

Vastaus

Paholaisen pyrkimyksenä oli estää Jeesusta toteuttamasta tehtäväänsä. Jeesus paloi halusta lähteä palvelutehtäväänsä. Siihen Kiusaaja hyökkäsi:

”Niin, Sinä olet voittanut, olet kestänyt koetuksen Jumalan välineenä. Mutta nyt edessäsi on tehtäväsi. Tässä ovat kaikki maailman valtakunnat. Olet tullut saadaksesi kuninkuuden niissä. Anna minulle pienen hetken palvonta, ja luovun vallasta Sinun hyväksesi.” Mikä vale tuo olikaan!

Kuvitteliko Saatana todellakin kykenevänsä pettämään Totuuden Ruhtinaan tällä tavalla? Saatana on valheen isä eikä hän liene koskaan valehdellut niin suoraan kuin tässä kiusauksessa: ”Annan sinulle valtakunnat!” Ikinä hän ei olisi valtaansa Jeesukselle luovuttanut.

Kiusauksen varsinainen olemus oli siinä, että Jeesus ei vain nähnyt kaikkien valtakuntien loistoa, vaan myös sen hirvittävän syvän pahuuden ja pimeyden vallan, jossa ne olivat. Jeesus oli suostunut siihen, että nämä valtakunnat voitettaisiin ja se voisi tapahtua vain kärsimyksen ja kuoleman tiellä. Viettelijä yritti vääntää Jeesuksen valitsemaan tavoitteen saavuttamiseksi helpomman tien kuin Golgatan tie tulisi olemaan. Arvovaltaisesti Jeesus vastasi:

”Mene pois, Saatana! On kirjoitettu: ’Herraa, sinun Jumalaasi, sinun on kumarrettava ja häntä ainoaa palveltava’.”

Tällä Jeesus tarkoitti, että Hänen tehtävänsä suorittamiseen tarvittava voima olisi taattu Jumalan hallinnan alaisuudessa. Pysymällä Jumalalle alamaisena Hän tulisi voittamaan valtakunnat itselleen. Saan ne Jumalalta – en Saatanalta, ja teen sen Jumalan tahtomalla tavalla.

Jeesuksen voittoisiin sanoihin: ”Mene pois, Saatana!” sisältyi profetia. ”Sinä lupaat valtakunnat kumarrusta vastaan, minä saan ne ajamalla sinut ulos.”

Kirjoittaja