Jeesuksen risti

Kysymys: Onko Raamatussa sanottu millainen Jeesuksen risti oli tai pitää olla? Onko siitä mitään tekstitietoa?

Vastaus

Raamattu puhuu ”rististä”, eikä kuvaa ristiä tarkemmin, millainen se on. Kysymykseen millainen Jeesuksen risti oli, vastaan tavallinen puinen risti. Jeesus Kristus, joka evankeliumien todistuksen mukaan kuoli ristillä, on ristiä itseänsä tärkeämpi. Tämän takia Raamattu keskittyy Jeesukseen ja niihin syihin miksi Jeesus kuoli ristillä, eikä keskity kuvaamaan millainen risti oli. Jokainen ihminen ensimmäisellä vuosisadalla tiesi hyvin tarkkaan millainen risti oli, koska niitä oli näkyvillä siellä, missä Rooma hallitsi. Nimenomaan Jeesuksen ristinkuoleman tähden, on rististä tullut universaalisti tunnettu teloitusväline.

Risti oli ajanlaskumme aikaan Rooman valtakunnan käyttämä julkinen teloitusmetodi. Ristillä teloittaminen oli julkinen tapahtuma, jota käytettiin esimerkkinä ja varoituksena muille siitä mitä tapahtuu rikoksen tekijöille. Ristiinnaulitseminen oli hyvin julma teloitustapa, koska siinä uhri kuoli hitaasti tukehtumiseen, kun ei jaksanut kannatella enää itseään. Ristiinnaulitseminen oli hyvin häpeällinen kuolema, sillä tuomittu riippui alasti ristillä julkisesti. Ristille tuomittu rikollinen oli kaikkien pilkan ja kirouksen kohde.

Jeesus tuomittiin kuolemaan ristillä niin kuin evankeliumeissa meille kerrotaan. Tuomion täytäntöönpanon suorittivat roomalaiset, sillä juutalaisilla ei ollut lupaa tuomita ketään kuolemaan, kuten juutalaiset totesivat Pilatukselle. Ristillä Jeesus kuoli syyttömänä, meidän ihmisten syyllisyyden tähden. Jeesus antoi oman puhtaan elämänsä meidän syntisen elämämme vastineeksi. Jeesus sovitti ristillä meidän syntimme, jotta me voimme saada anteeksi syntimme ja saada puhtauden.

Millainen on risti, joka tuo toivoa ja lohdutusta syntiselle ihmiselle? Se on tyhjä risti. Jeesus antoi henkensä ristillä ja otti sen takaisin kolmantena päivänä. Ristin häpeästä on tullut voiton symboli niille, jotka uskovat Jeesuksen sovitustyöhön.

Kirjoittaja