Jatkuuko niiden elämä maan päällä, jotka eivät ole valmiita Jeesuksen tullessa?

Kysymys: Jatkuuko elämä täällä niillä, jotka eivät olleet valmiita ylösnousemukseen, Kristuksen toiseen tulemukseen?

Vastaus

Kysymys on vähän haasteellinen, koska se sisältää ajatuksen siitä, että aikojen lopulla kaikki eivät tulisikaan viimeiselle tuomiolle yhtä aikaa.   Raamattu ja kristillinen opetus kertoo yksiselitteisesti viimeistä tuomiosta. Sanomme uskontunnustuksessa: ”…on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.” Viimeisenä päivänä kukaan ei jää maan päälle. Elävät ja kuolleet kootaan hänen eteensä. Hän erottaa vanhurskaat vääristä (Matt. 25: 31–46).

Raamatun viimeinen kirja, Ilmestyskirja, kertoo tuhatvuotisesta valtakunnasta (Ilm. 20: 1–6), jolloin Kristuksen omat Kristuksen kanssa hallitsevat tuhat vuotta. Tästä käytetään myös nimitystä millenium. Onko tämä maallinen valtakunta vai taivaan valtakunta, siitä käsitykset eroavat. Kristillisen teologian puolella on hyvin monenlaista opetusta tuhatvuotisesta valtakunnasta. Tehtyyn kysymykseen sisältyy ajatus juuri tästä, että on tapahtunut ylöstempaus.

Tähän liittyy kiistelty kristillinen opetus siitä, että uskovat ylöstemmataan tuhanneksi vuodeksi taivaaseen ja täällä maan päällä ovat vaivan ajat ennen viimeistä tuomiota. (Tästä kannattaa lukea esim. Isosta Raamatun Tietosanakirjasta.) Ilmestyskirjan erilaiset aikamääreet vaivan ajasta kertovat siitä, että Ilmestyskirja on Raamatun vaikeimpia selitettäviä kirjoja.

Vastuullinen kristillinen opetus perustuu aina siihen, että Jeesuksessa Kristuksessa on meidän syntisten ihmisten turva aikojen lopulla, mutta myös silloin kun kuolemme. Jeesus kehotti valvomaan joka päivä. Lopun ajan tapahtumia ei ole tarkoitettu pelottelun välineeksi vaan levolliseksi kehotukseksi. Jeesukseen turvaavalla on anteeksiantamus ja elämä niin täällä ajassa kuin iankaikkisuudessa.

Kirjoittaja