Hyvän- ja pahantiedon puu

Kysymys: Mitä tarkoittaa hyvän- ja pahantiedon puu. Miksi siitä syöminen oli kielletty? Eikö ihmisen juuri tule tietää hyvä ja paha?

Vastaus

Hyvän ja pahan tiedon puun hedelmissä oli tietoisuus hyvästä ja pahasta. Ihmisen tuli olla syömättä siitä, koska Jumala tiesi, että tiedostettuaan hyvän ja pahan, ihminen ei enää kykenisi välttämään pahaa ja elämään pelkästään hyvin. Ilmeisesti ennen lankeemusta ihminen oli luonnostaan tehnyt hyvää tiedostamattomalla tasolla, sillä ihminenhän oli luotu hyväksi. Lankeemuksen jälkeen puolestaan tieto oikeasta ja väärästä on välttämätöntä oikein toimiseksi, mutta samalla se tuli näyttämään ihmisten rikkomukset. Samasta syystähän Jumala antoi Moosekselle lain. Paavali usein kuvaa, kuinka Jumalan laista on tullut syyttäjä eli se vain pahentaa ihmisen ja Jumalan välistä tilaa tekemällä ihmisten synneistä julkisia. Tämä käy toteen myös ihmisten tullessa tietoiseksi hyvästä ja pahasta.

Toisen näkökulman asiaan tuovat varhaiset kristityt, jotka selittivät tätä niin, että syömällä hyvän ja pahan tiedon puusta Adam ja Eeva pyrkivät itsensä Jumalan asemaan anastamalla hänelle kuuluvan vallan määrittää hyvä ja paha, totuus ja harha. He siis tulivat sellaiselle alueelle, jolla vain Jumala saa toimia. Näin ihminen vallanhimossaan menetti yhteyden Jumalaan, lähimmäiseen ja itseensä. Tämän näkökulman mukaan kyse oli enemmän hyvän ja pahan rajojen muuttamisesta kuin pelkästään niiden tietämisestä.

Kirjoittaja