Jeesuksen kuuliaisuus vanhemmilleen

Kysymys: Jeesus jäi 12-vuotiaana vanhemmiltaan kateisiin. Vanhempien löydettyä hänet kerrotaan, että "hän oli tämän jälkeen kuuliainen vanhemmilleen." Miten tämä käy yksiin neljännen käskyn kanssa?

Vastaus

Jeesus oli kuuliainen vanhemmilleen varmasti ennen vuosittaista temppeliin suuntautunutta matkaakin. Se, että hän jäi keskustelemaan ja kyselemään opettajilta, kertoo hänen kutsumustietoisuudestaan. Se tuotti jännitettä suhteessa vanhempiin, jotka eivät sitä aina ymmärtäneet. Vahvimmin tämä näkyi myöhemmin Markuksen kuvaamassa tilanteessa Mark. 3:31-35.

Kyllä Jeesus siis toimi neljännen käskyn mukaisesti eli hän kunnioitti maallisia vanhempiaan. Heprealaiskirjeessä todetaan Jeesuksen elämästä ihmisenä: ”Vaikka hän oli Poika, hän joutui kärsimyksistä oppimaan, mitä on kuuliaisuus” (5:7-8). Mikä esimerkki meille, jotka joudumme joskus kipuilemaan kuuliaisuuden kanssa!

Kirjoittajat