Uskovatko kristityt ja juutalaiset samaan Jumalaan?

Kysymys: Uskovatko kristityt ja juutalaiset samaan Jumalaan?

Vastaus

Kysymykseen löytyy Raamatun pohjalta selvä vastaus: Kyllä uskovat. Sekä juutalaiset että kristityt perustavat uskonsa Vanhan testamentin ilmoitukseen – siihen ilmoitukseen Jumalasta, jonka mm.  Mooses sai niin palavan pensaan äärellä (2. Moos. 3: 4-6) kuin Siinain vuorella (2. Moos. 20; 5. Moos. 5). Jeesus vahvisti tämän perustan mm. vastatessaan fariseuksille: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein.” (Matt. 22:37-38)

Raamatun äärellä meidät asetetaan kuitenkin kysymään: onko meidän mahdollista elää kymmenen käskyn mukaan, täyttää tuota elämän omaa lakia? Rehellinen vastaus on, että ei ole. Ei hurskainkaan juutalainen tai vilpittömin kristitty siihen pysty. Tarvitaan toinen, sijainen. Uuden testamentin perusviesti onkin, että Jumala rakkaudessaan otti itse Jeesuksessa ihmisen osan, avasi yhteyden pyhään Jumalaan. Kerta toisensa jälkeen Jeesus ilmaisi olevansa yhtä Isänsä kanssa (esim. Joh. 8).

Tässä kohdassa eroaa kristittyjen ja niiden juutalaisten, jotka eivät tunnista ja tunnusta Jeesusta Messiaakseen, usko Jumalaan. Jeesus ja apostolit olivat radikaaleja: Muuta nimeä ei ole annettu, jonka varassa ihminen pelastuu, kuin Jeesus (Apt. 4:12). Aikojen varrella on kyllä ollut, ja nyt enenevässä määrin, messiaanisia juutalaisia. Koko Jumalan omaisuuskansan kääntymys on vielä edessä (2. Kor. 3:16; Room. 11:25–27).

Joskus esitetään, että kolmen ns. kirjan uskonnon, islamin, juutalaisuuden ja kristittyjen Jumala olisi sama. Ovathan ne kaikki monoteistisiä, yksijumalaisia. On kuitenkin aivan selvää, että islamin Allah, Muhammedin muovaama jumaluus on tyystin toista kuin Raamatun Jumala. Islamille Jeesuksen jumaluus on loukkaus, aivan kuten ristin sanoma on vielä useimmille juutalaisille ja pakanoille herjaus tai hullutus (1. Kor. 1:22-25).

Kirjoittaja