Miksi Raamattu kuvaa Israelin historiaa? Kuka päätti, mitkä tekstit Raamattuun valittiin?

Kysymys: Miksi Raamattu kuvaa juuri Israelin kansan varhaishistoriaa ja ketkä ovat sen kirjoittaneet alunperin? Missä ovat Raamattuun laitetut alkuperäiset kirjat? Eli mistä Raamattu koostuu, mitkä ja missä ovat lähteet? Kuka on päättänyt mitkä tekstit Raamattuun laitettiin?

Vastaus

 

Tässä on nippu suuria kysymyksiä. Israelin kansan historiasta kerrotaan siksi, että tuo kansa on Jumalan valitsema yhtä tehtävää varten: jotta Jeesus voisi syntyä sen kansan jäseneksi ja jotta hyvä sanoma hänestä sitä kautta leviäisi kaikkialle maailmaan. Kirjan kirjoittajina on useita kymmeniä, lähinnä juutalaistaustaisia henkilöitä useiden vuosisatojen aikana. Joidenkin nimet tunnemme (esim. Vanhan testamentin profeetat), mutta useimmat ovat jääneet tuntemattomiksi.

Kaikki alkuperäiset kirjat ovat kadonneet, mutta kopioita ja kopioiden kopioita on niin paljon, että alkuperäinen teksti voidaan hyvin jäljittää. Jotkut kirjoittajat ovat käyttäneet saatavilla olevia lähteitä eli juutalaisten historiasta kirjoitettuja tekstejä, joita meille ei ole enää säilynyt. Vanhan ja Uuden testamentin lopullinen muotoutuminen on ollut pitkä prosessi. Jeesuksen syntymän aikoihin oli Vanha testamentti jo käytössä ja noin sadan vuoden kuluttua kaikki Uuden testamentin kirjat kirjoitettuna.

Kristilliselle kirkolle oli selvää, että sen auktoriteetteina olivat Vanha testamentti sekä Jeesuksen ja apostolien opetukset. Näistä muotoutui se kristillinen usko, jonka me edelleen tunnemme. Uuden testamentin kirjojen lopullinen hyväksyminen kirjakokoelmaksi tapahtui vasta 300-luvulla jKr.

Kirjoittaja