Onko olemassa syntejä, joita ei voi saada anteeksi?

Kysymys: Onko Raamatun mukaan olemassa syntejä, joita ei voi saada anteeksi?

Vastaus

Raamattu opettaa, että kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla, mutta saavat lahjaksi vanhurskauden eli Jumalalle kelpaavuuden uskon kautta Jeesukseen Kristukseen. Tätä asiaa Paavali käsittelee Roomalaiskirjeessä hyvin laajasti (esim. luvut 2–6). Ei ole olemassa ketään synnitöntä ihmistä.

Jeesus kärsi ristillä koko ihmiskunnan pahuuden tähden. Hän sovitti syntimme ja Jumalan vihan, joka kohdistuu meihin meidän syntiemme tähden. Samalla Jeesus lunasti meidät synnin, kuoleman ja pahan vallasta, hän osti meidät Jumalan omaksi. Voimme ajatella, että Jumalan näkökulmasta kaikki on sovitettu eikä mikään synti voi enää estää kenen tahansa ja Jumalan välistä yhteyttä Jeesuksessa.

Pyhä Henki tahtoo tämän elämän aikana kirkastaa tämän armon sanoman Sanan kautta meille jokaiselle syntiselle. Usein käy niin, että tämä Pyhän Hengen työ meissä ilmenee juuri niin, että me tajuamme oman syntisyytemme ja haluamme pyytää, että Jeesus päivittäin antaisi meille syntimme anteeksi. Luther sanoi, että Jumalalla on vain päivän vanhoja lapsia. Hän tarkoitti, että meidän on pyydettävä syntejämme ja syntisyyttämme joka päivä anteeksi rukouksessa.

Jeesus puhuu siitä, että kaikki muut synnit annetaan ihmiselle anteeksi paitsi syntiä Pyhää Henkeä vastaan (Matt 12: 31–32). Jeesus sanoo tarkasti, että näin käy sille, ”joka puhuu Pyhä Henkeä vastaa”. Mitä tämä mahtaa tarkoittaa? Varmaa on se, että jos joku kyselee, olenko tehnyt tällaisen synnin, hän ei sitä ole suinkaan tehnyt. Pyhä Henki vaikuttaa meissä juuri sen, että näin kyselemme ja pyytelemme: ”Anna meille meidän syntimme anteeksi.”

Kun ihminen ei enää kysele mitään eikä välitä enää millään lailla hyvän ja pahan välisestä rajasta, vaan suorastaan kokee tehtäväkseen ”puhua Pyhää Henkeä vastaan”, tällöin on mahdollisuus, että ihminen paatuu lopullisesti. Hän ei enää voi kuulla Pyhän Hengen ääntä, joka kutsuu meitä: ”Tule, saat Jeesuksessa kaiken anteeksi.”

Rohkenen ajatella, että meidän tehtävämme on rukoilla mielestämme paatuneimmankin ihmisen puolesta eikä meidän tehtävämme ole sanoa kenellekään, että hän olisi tehnyt tällaisen synnin. Uskon suuri salaisuus on siinä, että kaikki synnit annetaan anteeksi katuvalle ihmiselle, koska Jeesus on kuollut kaikkien puolesta ristillä.

Kirjoittaja