Miksi niin suuri osa joutuu kadotukseen?

Kysymys: Tuntuu kummalliselta, että suurin osa ihmisistä joutuu kadotukseen ja pienempi osa pelastuu (Matt 7:13–14 ja Matt 22:14). Jumala ja sielunvihollinen kuitenkin tavallaan "kilpailevat" ihmisistä. Voittaako siis sielunvihollinen tämän kisan?

Vastaus

En pitäisi pelastumista Jumalan ja Saatanan tasaveroisena kilpailuna, vaan Kristus on lunastanut kuolemallaan kaikki maailman ihmiset ja sovitus koskee kaikkia. Lähtökohtaisesti siis Jumalan voitto on täydellinen.

Tietenkin on suuri salaisuus, miksi kaikki eivät siitä huolimatta näytä pelastuvan ja Raamatussa varotetaan kadotuksen mahdollisuudesta, vieläpä niin, että se on lavea tie, jonne monet menevät. Raamattu ei anna tähän kysymykseen ihan selvää vastausta. Siitä huolimatta meitä kehotetaan luottamaan siihen, että Jumala on hyvä, oikeudenmukainen ja armollinen ja hänen tuomionsakin seuraavat näistä hänen ominaisuuksistaan ja toteuttavat niitä. Jumala ei ole vääryys eivätkä hänen tuomionsa ole vääriä. Eikä Jumala ole ketään vielä tuominnut helvettiin eli jätämme tässä lopullisen ratkaisun Jumalalle. Emme voi siis vielä edes tietää pelastuneiden ja kadotettujen prosenttilukuja.

Emme myöskään tiedä tarkkaan, mitä kadotus on. Raamattuhan puhuu siitä lähinnä vertauskuvin. Yksi tapa – mutta ei kuitenkaan ainoa – hahmottaa asiaa voisi olla se, että ikuisessa elämässä kaikki ihmiset kohtaavat Jumalan kirkkauden. Se mikä Kristuksen omalle on autuasta Jumalan kirkkauden katselua ja läsnäoloa, voi syntiselle ja Jumalaa loppuun asti vastustavalle tahdolle olla ikään kuin polttavaa tulta. Eli tavallaan sama Jumalan läheisyys ja toiminta on toiselle taivas ja toiselle helvetti. Näin siis Jumala voittaisi kaikki omakseen, mutta siitä huolimatta subjektiivinen kokemus voisi olla erilainen riippuen siitä, miten Jumalaan on täällä maanpäällisen elämänsä aikana suhtautunut.

Kirjoittaja