”Jo tänään” Jeesuksen kanssa paratiisissa?

Kysymys: Pahantekijä pyysi: "Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi". Jeesus vastasi: "Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa." (Luukas 23:42–43, 1992 käännös). Uskontunnustuksessa sanotaan, että Jeesus astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin. Tässä koen ristiriidan. Onko käännös alkuperäisestä ollut aina näin?

Vastaus

Käännöksissä ei ole mitään, mikä muuttaisi asiaa toiseksi. Ongelma on meidän ajattelussamme, jonka mukaan rosvo olisi ehtinyt ennen Jeesusta paratiisiin. Ei Jumalalle ole aikaa samassa mielessä kuin meillä. Kyllä se rosvo taivaaseen pääsi ihan oikean aikataulun mukaan ja sai nähdä Jeesuksen siellä. Asettihan Jeesus ehtoollisenkin etukäteen julistamaan omaa kuolemaansa, joka ei ollut vielä tapahtunut.

Kirjoittaja