Ylitsevuotava malja? (Ps. 23:5)

Kysymys: Psalmi 23:5 ”Sinä valmistat minulle pöydän minun vihollisteni silmien eteen. Sinä voitelet minun pääni öljyllä; minun maljani on ylitsevuotavainen.” Kenen malja on ylitsevuotavainen ja mitä tässä tarkoitetaan ylitsevuotavalla maljalla!

Vastaus

Kyseinen psalmihan on tunnettu Hyvän paimenen psalmi. Siinä itsekin paimenena toiminut Daavid kiittää Jumalan moninaisesta ja usein yli ymmärryksen käyvästä huolenpidosta. Alkupuolella vertauskuvat liittyvät kiinteästi lampaisiin ja paimeneen.

Psalmin loppupuolella Daavid kertoo Jumalan ihmeellisyydestä yleisemmällä tasolla. Hänen aikansa juhla-aterioilla kunnioitetun vieraan pää voideltiin öljyllä ja malja täytettiin kukkuramitoin.

Maininta vihollisista antaa asialle uuden ulottuvuuden. Jukka Norvanto kirjoittaa: ”Se vie meidät suoraan Luuk. 15. lukuun, joka alkaa: ´Publikaanit ja syntiset tulivat Jeesuksen luo kuullakseen häntä. Fariseukset ja lainopettajat sanoivat paheksuen: ”Tuo mies hyväksyy syntiset seuraansa ja syö heidän kanssaan.”’ Eli Jeesus asettui julkisesti vihattujen ja halveksittujen seuraan, mikä merkitsi hyvin läheistä yhdessä oloa. Messiaan kanssa syöminen tarkoittaa pelastumista.

Norvanto jatkaa: ”On kuin kuningas ottaisi kerjäläisen palatsiinsa ja pukisi hänet kuninkaallisiin vaatteisiin. Kaikkien pilkkaamasta tuleekin huomion keskipiste ja juhlan aihe. En tiedä, voisiko sen paremmin kuvata pelastuneen iloa.”

Kirjoittaja