Anteeksiantamaton synti

Kysymys: Aina sanotaan, että kaikki synnit voi saada anteeksi Jeesukselta mutta Uudessa testamentissa on kuitenkin kohta, jossa Jeesus varoittaa synnistä joka on anteeksiantamaton. Onko siis olemassa sellainen synti jonka ihminen voi tehdä, jota ei koskaan saa anteeksi vaikka ihminen kuinka katuisi ja pyytäisi anteeksi ja voiko sellaiseen syyllistyä tahtomattaan vahingossa?

Vastaus

Kyseinen kohta on Matt. 12:31-32. Jälkimmäisessä jakeessa varoitetaan Pyhän Hengen pilkkaamisesta, jota ei saa anteeksi. Kyse ei voi olla siitä, että Jumalaa ja Jeesusta saa pilkata, mutta Pyhää Henkeä ei, sillä kolmiyhteinen Jumala ei ole tällä tavalla jaettavissa. Kyseessä voi olla sellainen luopumuksen tila, jossa ihminen Jeesusta seurattuaan määrätietoisesti ja julkisesti luopuu hänestä. Tällöin on mahdollisuus, että on sulkenut itseltään paluutien. Mutta tämä ei tarkoita, etteikö luopunut saisi palata. Ei myöskään ole mahdollista vahingossa tehdä tällaista syntiä. Pääsääntö on yllä olevan raamatunkohdan jakeessa 31: ”Jokainen synti ja herjaus tullaan antamaan ihmisille anteeksi.”

Kirjoittaja