Mitä merkin pyytämisellä tarkoitetaan Raamatussa?

Kysymys: Kansa pyytää usein Raamatussa merkkiä Jumalalta esim. Joonan merkki, jouluevankeliumi (”ja tämä on teille merkkinä”). Joonan merkistä sanotaan, että teille ei anneta muuta merkkiä kuin Joonan merkki.

Toisinaan Jumala siis antaa merkin toisinaan ei. Mitä tästä pitäisi ajatella? Ja miksi kansa ylipäänsä pyytää merkkiä, onko sillä jotakin tekemistä taikauskon kanssa? Ja mitä tuolla merkki-sanalla tarkoitetaan alkuperäisesti?

Vastaus

Itse asiassa Raamatussa kuvataan hyvin harvoin merkin pyytämistä. Sanalla merkki voi olla eri merkitys eri yhteyksissä. Joonan merkki viittaa Jeesuksen kuolemaan ja kolmantena päivänä tapahtuneeseen ylösnousemukseen. Jouluevankeliumissa puolestaan lapsen näkeminen vahvisti enkeli-ilmoituksen.

Ihminen ymmärrettävästi haluaisi joskus saada vahvistusta uskolleen ja saattaa siksi pyytää Jumalalta siihen erityistä merkkiä. Tunnetuin Raamatun kuvaus lienee kertomus Gideonin villoista (Tuom. 6:36—40).

Kristitty voi luottaa Jumalan johdatukseen ilman erityisiä merkkejä. Merkkien tavoitteleminen voi johtaa myös väärään suuntaan, sillä voimme tulkita asioita oman mielemme mukaan. Jumalan sana on riittävän luotettava ohje, ja arjen yksityiskohdissa käytetään tervettä järkeä ja rukoillaan Jumalan johdatusta.

Kirjoittaja