Mitä tarkoittaa: lahkot ja eriseurat eivät peri Jumalan valtakuntaa (Gal. 5)?

Kysymys: Mitä tarkoittaa että lahkot ja eriseurat eivät peri Jumalan valtakuntaa ja te eksytte, koska ette tunne kirjoituksia ja Jumalan voimaa?
Voiko olla lääkäri ja uskossa yhtä aikaa? Jos valoja ei saa vannoa? Luukas oli lääkäri.

Vastaus

Kysymys lahkoista ja eriseuroista liittyy Galatalaiskirjeen viidenteen lukuun, jossa Paavali puhuu sekä lihan aikaansaannoksista että Hengen hedelmästä. Ihmisen lihan, oman syntisen minän aikaansaannoksista hän nostaa muutamia esimerkkejä eri alueilta, kuten seksuaalisuuden, hengellisen eksytyksen ja ihmissuhteiden alueelle liittyvistä synneistä. Ja lahkot ja eriseurat, nykyisen kirkkoraamatun suomennoksen mukaan eripuraisuus, kuuluvat jälkimmäiseen ryhmään.

Lahkot nähtiin jo UT:n kirjoittamisen aikoina elävän kristillisen seurakunnan vastakohtina. Paavali taisteli omissa kirjeissään sellaisia harhaopettajia vastaan, jotka eksyttivät kristittyjä pois elävän Kristuksen yhteydestä ja Jeesuksen opetuksen perustalta. Toisaalta monet muut tälle alueelle liittyvät synnit, kuten eripuraisuus, vihamielisyys, riidat, kiukku ja kateus taitavat pysäyttää meistä jokaisen. Eli kukapa meistä voisi sanoa, ettei olisi koskaan syyllistynyt tällaisiin asioihin? Onko meillä siis mitään toivoa periä Jumalan valtakuntaa?

Toivoa on, ja se on vahva, jos se nojaa Kristukseen! Tätäkin raamatunkohtaa tulee lukea kokonaisuutena. Tulee ymmärtää, miten vakavia seurauksia voi olla sillä, jos syntisen minämme voimat pääsevät vapaasti valloilleen. Esim. kateus ja riita kasvaessaan saattavat viedä meidät vähitellen yhä kauemmaksi sekä toisista ihmisistä että Jumalasta. Siksi tarvitsemmekin jatkuvasti pysähtymistä ja nöyrää itsetutkistelua. Mutta saamme Jeesuksen uhrin vuoksi elää myös armosta ja anteeksiantamuksesta eikä meidän tule sivuuttaa Paavalin opetusta lihan aikaansaannosten vastakohdasta, Hengen hedelmästä. Tämä hedelmä on lahjaa ylhäältä ja kun tälle itse Jumalan vaikutukselle meissä suostutaan antamaan tilaa ja hallintavalta, niin elämässämme on odotettavissa rakkautta, iloa, rauhaa, kärsivällisyyttä, ystävällisyyttä, itsehillintää jne.

Kysymys eksymisestä liittyy Jeesuksen keskusteluun saddukeusten kanssa (Matt. 22:23-32). Heidän oli vaikea uskoa sellaiseen, mikä ylittää ihmisen ymmärryksen, kuten ylösnousemukseen. Jumalan voima on kuitenkin aina enemmän kuin yhdenkään ihmisen ymmärrys. Elävä uskokaan ei voi olla vain pään tiedon varassa. Jumalan ja hänen voimansa tunteminen voi avautua ja vahvistua toisaalta vain sydämen avautumisesta hänen läsnäololleen ja toisaalta Raamatussa oleviin pyhiin kirjoituksiin tutustumalla.

Viimeiseen kysymykseen vastaan, että lääkärikin voi olla uskossa. Ja tarkemmin kysymykseen valoista ja vannomisesta olen vastannut tällä samalla palstalla 23.9.2016. Pääset vastaukseen Kysy Raamatusta: aiheet – Kysymyksiä raamatunkohdista – UT evankeliumit – ”Miksi Raamatussa kielletään vannomasta?”

Kirjoittaja