Miten nainen voi pelastua lastensynnyttämisen kautta?

Kysymys: Mitä tarkoittaa Paavalin 1. kirjeessä Timoteukselle oleva kohta, jonka mukaan nainen on pelastuva lastensynnyttämisen kautta?

Vastaus

Paavali väittää tosiaan (1. Tim. 2:15), että ”nainen pelastuu lasten synnyttämisen kautta”. Tämä vuoden 1938 raamatunkäännös on tarkempi kuin nykyinen.

Jakeelle on keksitty lukuisia keinotekoisia selityksiä. Oikea tulkinta paljastuu asiayhteydestä, kuten raamatunlauseiden kohdalla yleensäkin. Edellä Paavali korostaa, että Aadam luotiin ennen kuin Eeva ja että syntiinlankeemuksessa petettiin nainen.

Miksi kertoa näin itsestään selviä asioita? Koska tuohon aikaan oli ryhmä gnostilaiskristittyjä, joka opettivat näistä kaikista kolmesta asiasta toisinpäin: Ensin luotiin Eeva, ensin petettiin Aadam, ja naisen on muututtava mieheksi voidakseen pelastua. Lasten synnyttäminen vie kadotukseen. Näistä kertoo apokryfinen Johanneksen salainen kirja. Paavali vastustaa tällaista ajattelua. Hän korostaa – yliampuvaan tyyliinsä – ettei lasten synnyttäminen vie ketään helvettiin, pikemmin taivaaseen! Nainen saa pysyä naisena ja mies miehenä. Mitä muuta pelastumiseen tarvitaan, sen apostoli kertoo toisaalla.

Kirjoittaja