Mitä Raamattu sanoo anteeksiantamisesta?

Kysymys: Mitkä ovat mielestänne Raamatun hienoimmat kohdat anteeksiantamisesta? Entä siitä, että joku on kieltänyt/poistanut tms Jumalan ja uskon elämästään pitkäksi ajaksi, mutta katuu ja haluaa takaisin Jumalan luo ja Jumala antaa hänelle anteeksi? Vai annetaanko hänelle anteeksi, otetaanko hänet takaisin?

Vastaus

Hienoimpia anteeksiantamisesta kertovia raamatunkohtia ovat mielestäni Jes. 1:18: ”Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.” ja Jes. 43:25: ”Mutta minä, minä itse pyyhin pois sinun rikkomuksesi oman itseni tähden enkä muistele sinun syntejäsi”, ja vielä Ps. 103:12: ”Niin kaukana kuin itä on lännestä, niin kauas hän siirtää meidän syntimme.” Uuden testamentin puolella on tietysti lukemattomia hienoja kohtia, vaikkapa Ef. 1:7: ”Kristuksen veressä meillä on lunastus, rikkomustemme anteeksianto” tai Kol. 2:13: “Te olitte kuolleita rikkomustenne ja ympärileikkaamattomuutenne vuoksi, mutta Jumala teki teidät eläviksi yhdessä Kristuksen kanssa. Hän antoi meille kaikki rikkomuksemme anteeksi.”

Takaisin Jumalan luo tulemisesta, vaikka pitkänkin matkan takaa, kertoo lohduttavasti tuhlaajapoikavertaus (Luuk. 15:11–32). Tuhlaajapoika oli isän luona, mutta loukkasi häntä suuresti pyytämällä perintöä ennakkoon ja lähtemällä pois isän luota. Hän todella poisti isän mielestään ja elämästään pitkäksi aikaa, mutta kun tajusi tehneensä väärin, hän sai palata, eikä isä edes nuhdellut poikaansa vaan antoi kaiken anteeksi, ja poika sai taas perillisen aseman. Vertaus kertoo tarinan muodossa saman, minkä Paavali kirjoitti Timoteukselle: ”Jos olemme uskottomia, hän pysyy silti uskollisena, sillä omaa olemustaan hän ei voi kieltää” (2. Tim. 2:13).

Ehkä tärkein raamatunkohta sellaiselle, joka tahtoisi tulla takaisin Jumalan luo, mutta ei ole varma, otetaanko hänet vastaan, on Jeesuksen sana: “Kaikki ne, jotka Isä minulle antaa, tulevat minun luokseni, ja sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois” (Joh. 6:37)

Kirjoittaja