Kanaanilaisnaisen tapauksesta

Kysymys: Matt. 15:21–28 Kanaanilaisnaisen usko. Miksi Jeesus kohteli kanaanilaista naista niin, että ei reagoinut ensin ollenkaan hänen hätäänsä? Mitä tarkoittaa: "Ei ole oikein ottaa lapsilta leipä ja antaa se koiranpenikoille." Mitä tarkoittaa: "Ei minua ole lähetetty muita kuin Israelin kansan kadonneita lampaita varten."

Vastaus

Kertomuksen Jeesus näyttää todella käyttäytyvän kummallisesti. Lukija ihmettelee, miksei hän heti vastaa kanaanilaisen naisen pyyntöön, kun hän kuitenkin vastaa myöhemmin. Samantapaista käytöstä Jeesus osoittaa joskus muulloinkin. Esimerkiksi kuultuaan Lasaruksen sairastamisesta hän viivyttelee vielä pari päivää, ennen kuin lähtee auttamaan, ja sinä aikana Lasarus kuolee. Siinä tapauksessa voinemme ajatella näin: Jeesus viivytti apuaan voidakseen antaa sen vielä suurempana.

Kanaanilaisen naisen tapauksessa olisi ehkä oikein sanoa, että Jeesus halusi opettaa naiselle jotain muuta, ennen kuin vastaisi hänen pyyntöönsä. Meidän kohdallamme Jeesus saattaa menetellä myös näillä kahdella tavalla silloin, kun näyttää, ettei hän vastaa rukouksiimme.

Mutta mitä Jeesuksen oudot vastaukset tarkoittivat? Kaikessa kummallisuudessaan ne opettivat yhtä asiaa: Jumalan pelastushistorian järjestystä. Jumala oli päättänyt, että hän lähettäisi oman Poikansa maailmaan juutalaisen kansan jäsenenä ja sen keskuuteen. Siksi tätä kansaa valmisteltiin parin vuosituhannen ajan. Jeesus ja apostolit olivat juutalaisia, mutta heidän kauttaan hyvä sanoma lähti kaikille muille. Tämä oli siis Jumalan suunnitelma, jonka Jeesus kuvasi naiselle ensin ja vasta sitten vastasi hänen rukoukseensa.

Naisen kannalta oli olennaista, että hän hyväksyi Jeesuksen vastauksen, mutta rukoili silti lapsensa parantumista. Meille on olennaista, että samalla kun rukoilemme ja pyydämme omia asioitamme, olemme valmiit myös sanomaan: Tapahtukoon sinun tahtosi.

Kirjoittaja