2 Moos. 4:24-26; ympärileikkaus ja Mooseksen kuoleman uhka

Kysymys: Herra ensin lähettää Mooseksen ja sitten matkalla kuitenkin tahtoi surmata tämän. Miksi?

Vastaus

Jumala solmi liiton Aabrahamin kanssa ja määräsi sen merkiksi ympärileikkauksen. Tästä kertoo 1. Moos 17 ja erityisesti jakeet 11-14. Liiton mukaan ympärileikkaus oli ehdoton. Mikäli miestä ei ollut ympärileikattu, hänet piti poistaa Jumalan kansasta (jae 14).

Tämä liitto kulki polvesta polveen. Se kuvaa Uuden liiton valossa ihmisen vanhan, syntisen lihan kuolettamista ja uuden ihmisyyden alkamista Kristuksessa. Samalla sillä oli terveyttä suojeleva vaikutus. Se varjeli tulehduksilta.

Nyt Jumala kutsui Mooseksen pelastamaan kansansa. Oli luonnollista ja välttämätöntä, että Mooseksen piti täyttää liiton ehdot. Tämä koski hänen koko perhettään, josta hän oli vastuussa.

Jostain syystä Mooseksen poikaa ei ollut vielä ympärileikattu, vaikka Mooses ja hänen vaimonsa Sippora tiesivät tämän säädöksen. Jos Mooses ei pitäisi huolta omasta perheestään Jumalan säädösten mukaan, kuinka hän voisi vastata koko Jumalan kansasta? Ilman ympärileikkausta, joka oli liiton keskeinen tunnus, Mooses ei kelpaisi Jumalan kansan johtajaksi ja Kristuksen esikuvalliseksi hahmoksi.

Pyhän Jumalan edessä Mooses kantoi perheen päänä täyden vastuun. Siksi häntä uhkasi jopa kuolema. Lisäksi asia nousisi Israelin kansan edessä häpeälliseksi laiminlyönniksi, joka voisi viedä sen kunnioituksen, joka kuuluisi johtajalle. Tottelemattomuus keskeisessä asiassa olisi huono perusta ja lähtökohta.

Jumalan tarkoitus ei tietenkään ollut tappaa Moosesta vaan herättää hänet huomaamaan liiton ja Jumalan Sanan ehdottomuuden. Mooses ei kunnioittanut Herraansa. Nyt Jumala laittoi Mooseksen tosipaikan eteen.

Asiasta oli siis varmasti keskusteltu, koska Sippora ymmärsi heti, mistä on kysymys. Toki Pyhä Henki sen heille vielä kirkasti. Mooses oli kuitenkin vetkutellut. Nyt oli tultu viimeiselle rajalle. Asia piti saattaa kuntoon.

Tilanteessa kuuliaisin on Sippora, joka toimi nopeasti. Liiton verellä hän myös toi Mooseksellekin suojan Jumalan ehdotonta pyhyyttä vastaan.

Jokainen ihminen on syntinen. Kukaan ei kestä pyhän Jumalan edessä ilman sovitusveren voimaa. Tilanteessa Jumalan tarkoitus toteutui. Mooses korjasi laiminlyöntinsä ja sai jatkaa kohti hänelle annettua tehtävää.

Kirjoittaja