Sielu, taivas

Kysymys: Minua mietityttää milloin sielu syntyy ihmiseen ja missä se on kun on kuollut, pitääkö sielukin herättää? Pelkään että lakkaankin vain olemasta samoin kuin oli olotilani ennen syntymääni. Entä pitäisikö pystyä ajattelemaan konkreettisesti että taivaassa eletään joskus? Miksi ajatus tuntuu niin oudolta?

Vastaus

Raamattu kertoo, miten Jumala muovasi ensimmäisen ihmisen Aadamin ruumiin maan tomusta ja puhalsi sitten elämän hengen ja niin ihmisestä tuli kokonaisuus. Ruumis ja sielu muodostavat kokonaisuuden, joka ruumiillisessa kuolemassa jakautuu niin, että sielu siirtyy tietoisessa tilassa välitilaan joko paratiisiin, joka on osa taivasta, tai tuonelaan, joka on eräänlainen kadotuksen odotushuone. Luukas 16:19-31 kuvaa, mitä kuolemassa meille tapahtuu.

Raamattu opettaa edelleen, että Jeesuksen toisessa tulemisessa myös kuollut ruumis herätetään samanlaiseksi kuin Jeesuksen ylösnousemusruumis on. (1 Tess. 4:13-18) Siinä yhteydessä jo edeltä paratiisiin mennyt sielu yhtyy tähän uuteen ylösnousemusruumiiseen. Sitten tapahtuu viimeinen tuomio ja sen jälkeen ikuisuus joko Jumalan uudessa maassa ja uudessa taivaassa tai Jumalasta ikuisesti erossa. (Ilm. 20:11-21:4)

Raamattu ei kerro millä hetkellä ihminen saa sielun siinä Jumalan luomistyössä, joka alkaa sikiämisessä. Jumalalle ruumiillisuus on niin tärkeä asia, että hän tuli Pojassaan Jeesuksessa ihmisruumiiseen, kun Pyhä Henki laskeutui Marian ylle. Siksi olen ymmärtänyt, että Jumala luo ihmiselle sielun samalla hetkellä kun hänen ruumiillinen elämänsäkin alkaa. Tätä tukee se, että Raamattu kertoo, miten Johannes Kastaja täytettiin Pyhällä Hengellä jo äitinsä kohdussa. Raamattu ei siis opeta, että sielu olisi olemassa ennen kuin ruumis. Sikiämisessä luodaan siis koko ihminen sekä ruumis että sielu.

Toisaalta Raamattu opettaa selkeästi, että jo ennen maailman luomista Jumala oli tehnyt suunnitelman jokaisen yksilön luomisesta yksityiskohtia myöden. Kaikkitietävänä ja ajasta riippumattomana Hän teki jo iankaikkisuudessa päätöksen pelastaa meidät Jeesuksen Kristuksen sovitustyön kautta. Jumala loi meidät iankaikkisuusolennoiksi. Tuleva ikuisuus ylittää meidän käsityskykymme, mutta me emme koskaan tule häviämään olemattomiin. Tämä nykyinen aikamme on erityisen tärkeä juuri siksi, että täällä ratkaistaan, missä vietämme iankaikkisuutemme.

Kirjoittaja