Miksi Maria ei saanut koskettaa Jeesusta? (Joh. 20:17)

Kysymys: Johanneksen evankeliumissa Magdalan Marian kohdatessa Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen Jeesus sanoo: "Älä koske minuun. Minä en vielä ole noussut Isän luo."

Vastaus

On totta, että Jeesus suorastaan kehotti Tuomasta koskettamaan häntä (Joh. 20:27). Miksi hän siis aiemmin oli kieltänyt kosketuksen Marialta (Joh. 20:17)?

On arveltu, että arameaa puhuneen Jeesuksen sanat olisivat tulleet epätarkasti käännetyksi kreikaksi. Jeesus olisi oikeastaan kieltänyt Mariaa jatkuvasta koskettelemisesta. William Barcley tulkitsee Jeesuksen sanoneen: ”Älä takerru minuun itsekkäästi. Menen kohta takaisin Isäni luo. Haluan tavata opetuslapsiani sitä ennen mahdollisimman usein. Mene kertomaan heille hyvät uutiset, ettei yhteisistä tapaamisistamme mene mitään hukkaan.” Juuri niinhän Maria sitten toimi. ”Minä olen nähnyt Herran!” (Joh. 20:18)

Kirjoittaja