Tuliko Jeesuksesta täydellinen vasta kärsimysten kautta?

Kysymys: Mitä tarkoittaa Heprealaiskirjeen jae 2:10, jossa sanotaan, että Jeesus tehtiin kärsimysten kautta täydelliseksi? Eikö Hän ollut jo täydellinen?

Vastaus

Heprealaiskirjeen tuntematon kirjoittaja korostaa voimakkaasti sitä, että todellisena Jumalana Jeesus oli samalla kertaa todellinen ihminen. Hän syntyi ihmisten kaltaiseksi, jopa ihmisten veljeksi, 2:14, 17. Hän kävi läpi kärsimykset ja kiusaukset, 2:18. Häntä koeteltiin kaikessa samalla tavalla kuin ketä tahansa ihmistä, 4:15. Hän itki ja huusi apua, 5:7. Ihmisten tavoin hän joutui jopa oppimaan kuuliaisuuden Isäänsä kohtaan, 5:8.

Uudessa testamentissa täydellisyys-sanalla (kreikan téleios) on hyvin erityinen merkitys. Sitä käytetään esimerkiksi eläimestä, joka on sopiva uhrattavaksi, ja oppineesta, joka on päässyt jo alkeista kypsyyteen. Täydellinen on myös kristitty, joka ei ole enää seurakunnan kynnyksellä, vaan jo kastettu. Täydellisyys UT:n kielenkäytössä tarkoittaa siis sitä, että henkilö toteuttaa täysin sen tehtävän, johon hänet on tarkoitettu. (Lainaan tässä William Barclay´n opetusta.)

Niinpä Jeesuksestakin tuli kärsimystensä kautta täydellinen pelastaja. Hänestä tuli iankaikkisen pelastuksen tuoja ja omiensa perilleviejä, 5:9, 2:10. Hän on uskomme perustaja ja täydelliseksi tekijä, 12:2.

Kirjoittaja