Eikö pelkkä usko riitäkään taivaaseen pääsyyn?

Kysymys: Haluaisin tietää, mitä Jeesus tarkoittaa, kun hän sanoo Uuden testamentin eri kohdissa: "ellette tee näin, ette pääse Taivasten valtakuntaan" (esim. Matt. 18:3). Eikö uskova pääse taivaaseen uskomalla Jeesukseen?

Vastaus

Lainaamassasi kohdassa Jeesus oikaisi opetuslapsia, jotka pohtivat, kuka heistä on suurin taivasten valtakunnassa. Jeesus sanoi: ”ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan”. Jumalan valtakuntaa, pelastusta, emme voi ansaita luonteellamme, toiminnallamme, tiedoillamme tai taidoillamme. Se on vastaanotettava lahjana. Lapsi on selkeä esimerkki siitä, millaisia meidän tulisi olla Jumalan edessä: riippuvaisia hänestä, turvautuen häneen, ottaen häneltä kaiken lahjana vastaan.

Pelastuksemme on alusta loppuun kokonaan Jumalan työ. Me pelastumme, koska Jeesus on kuollut ja ylösnoussut puolestamme ja koska hän antaa armosta jatkuvasti jokaiselle häneen turvautuvalle kaikki synnit anteeksi.

Monissa kohdissa Jeesus myös puhuu siitä, että ellemme pysy hänessä, hänen sanassaan, emme ole hänen opetuslapsiaan (Joh. 15:4–6, Matt. 7:21). Jeesuksen omat on tarkoitettu elämään hänen yhteydessään.
Kun uskomme (turvaudumme) Jeesukseen, kun vastaanotamme Jeesuksessa olevan pelastuksen, niin Pyhä Henki tulee meihin asumaan (Joh. 14:17). Roomalaiskirjeessä sanotaan, että jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei ole hänen omansa (Room. 8:9–10). Mitä enemmän Jeesuksen Henki saa ohjata ja hallita meitä, sitä enemmän Hän tuottaa meissä Jumalan mielen mukaista hedelmää.

Uuden testamentin kirjeet on kirjoitettu kristityille, Jeesuksen seuraajille, ja ne ovat täynnä kehotuksia siitä, miten meidän tulee elää. Pelastumme siis yksin armosta, mutta armo kasvattaa meitä elämään Jumalan tahdon mukaan (Tiit. 2:11–12). Jokainen Jeesuksen oma on kasvamassa taivasta varten.

Kirjoittaja