Onko veren syöminen syntiä?

Kysymys: Toiset ihmiset sanovat, että sellaista lihaa, mistä ei ole vuodatettu verta, ei saa syödä. Jos sen tekee, silloin tekee syntiä. Olen ihmeissäni, sillä eikö Raamatussa toisaalta sanota muistaakseni jossain näin, että ei se, mikä ihmiseen menee sisälle saastuta häntä, vaan se mikä tulee ulos.

Vastaus

Kysyjä on oikeassa molemmissa Raamattuun liittyvissä muistumissaan. Vanhassa testamentissa korostetaan veren merkitystä elämän kuljettajana ja annetaan verensyöntikielto (esim. 3. Moos. 17:11–14). Uudessa testamentissa linja muuttuu, sillä Jeesus sanoi kaikki ruoat puhteiksi ja opetti, että ”ei ihmistä saastuta se, mikä menee suusta sisään. Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee ulos.” (Matt. 14:11.)

Uudessa testamentissa on yksi kohta, joka näyttäisi olevan ristiriidassa tämän Jeesuksen opetuksen kanssa. Se on apostolikokouksen päätös, joka on kerrottu Ap. t. 15:29:ssä. Tässä viimeksi mainitussa on kyse tilapäisestä kompromissiratkaisusta, jolla pyrittiin silloittamaan se kuilu, joka uhkasi syntyä juutalaisuudesta kristityiksi tulleiden ja pakanuudesta kääntyneiden välille. Myöhemmin Paavalikin korostaa, että kaikki ruoka on puhdasta (esim. Room. 14:3 ja 1. Kor. 8:8).

Meille suuntaa antava on luonnollisesti Jeesuksen ohje. Vanha testamentti asetti valitulle kansalle erilaisia säädöksiä, jotka varjelivat sitä sulautumasta muihin kansoihin, mutta nyt sanoma kuuluu kaikille ja rajoitukset on poistettu.

Kirjoittaja