Jumala tekee vanhurskaaksi ne, jotka uskovat

Kysymys: Mitä jae Room. 3:30 tarkoittaa?

Vastaus

Kiitos kysymyksestä, joka on hyvä ja tärkeä. Kysymys koskee jaetta Room. 3:30 ”…kun kerran Jumala on yksi ja ainoa. Hän tekee ympärileikatut vanhurskaiksi, jos he uskovat, ja ympärileikkaamattomat, kun he uskovat.”

Ymmärtääksemme jakeen 30 on hyvä ensin lukea koko perikooppi jakeesta 21 alkaen, mitä apostoli Paavali kirjoittaa vanhurskaudesta. On hyvä tapa katsoa mikä on kokonaisuus, kun vastaan tulee vaikeita kohtia Raamatussa. Sana vanhurskaus tarkoittaa syyttömyyttä. Eli ihminen, jonka Jumala lukee vanhurskaaksi, on siis syytön Jumalan edessä.  Hän kelpaa Jumalalle. Vanhurskaan synnit on annettu anteeksi, ja hän saa olla matkalla taivaan kotiin.

1) Jumala on yksi, niin kuin me tunnustamme Nikean uskontunnustuksessa, ”Me uskomme yhteen Kolmiyhteiseen Jumalaan.” Ihmisen ainoa toivo on siis yhdessä Jumalassa, joka on kaiken luonut ja jonka käsissä on kaikki valta. Jeesus sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” Pelastus kadotukselta on yksin Jumalan teko, ei ihmisen, ja näin pelastuksesta kunnia ja kiitos kuuluu yksin Jumalalle.

2) Hän tekee. Hän on Jumala, joka tekee ihmisen vanhurskaaksi eli syyttömäksi. Vanhurskaan synnit on annettu anteeksi, eikä hänellä ole pelkoa tuomiosta enää. Jumala tekee vanhurskaiksi ne, jotka uskovat Jumalan pelastustekoon, eli Jeesukseen ristinsovitukseen.

3) Uskovat pelastuvat. Jakeessa 30 on kyseessä kaksi ryhmää ympärileikatut, eli juutalaiset ja ympärileikkaamattomat eli kaikki muut ihmiset. Molemmat ryhmät, eli toisin sanoen kaikki ihmiset, ovat tehneet syntiä ja tarvitsevat Jumalan armoa.

Roomalaiskirje on kirjoitettu Rooman seurakunnalle vuonna 57 jkr. Rooman seurakunnassa oli tuolloin juutalaisia kristittyjä kuin myös pakanakristittyjä. Juutalaiset ovat Jumalan valittu kansa ja pakanat olivat Jumalan kansan ulkopuolelta tulleita. Jumalan seurakunnassa niin juutalaiset kuin pakanatkin ovat pelastuksen suhteen samassa asemassa. Pelkkä ympärileikkaus eli kuuluminen Jumalan valittuun kansaan ei ole tae pelastuksesta. Kaikki ihmiset ovat tasavertaisessa tilanteessa pelastuksen suhteen, sillä yksin usko pelastaa.

Nyt Jumala on valmis antamaan armonsa jokaiselle syntiselle ja lahjoittaa vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut kaikki vapaiksi. Voimme kysyä miksi ihminen tulee lunastaa eli ostaa vapaaksi? Jeesus sanoo, että jokainen, joka on syntiä tehnyt, on synnin orja. Ainoastaan hän, joka on orjan ostanut itselleen, voi tämän vapauttaa. Jeesus Kristus on kuollessaan oman täydellisen elämänsä hinnalla lunastanut kaikki ihmiset itselleen ja näin ollen hän voi antaa ihmisille vapauden. Ihminen tulee vapaaksi yksin uskomalla Jeesukseen Kristukseen.

Kirjoittaja