Mikä on pyhäpäivän oikeaa viettämistä?

Kysymys: Minua askarruttaa pyhäpäivän oikeanlainen viettäminen. Käsittääkseni Uudessa testamentissahan ei anneta tästä asiasta varsinaista käskyä tai ohjetta. Olen ymmärtänyt, että pointti on nimenomaan pyhittämisessä eikä niinkään lepäämisessä, mutta onko joitakin tiettyjä asioita, joita pyhäpäivänä ei "saa" tehdä? Esimerkiksi onko väärin käydä pyhänä ravintolassa syömässä, ovathan ravintolan työntekijät silloin pyhätöissä?

Vastaus

Juutalaisille tärkeä sapatti merkitsee kirjaimellisesti lepopäivää, mutta keskeisenä ajatuksena on alusta lähtien ollut todellakin pyhittäminen. Eli yksi päivä viikossa on tarkoitettu erityisesti erotetuksi ja omistetuksi Herralle.

Kun fariseukset kysyivät Jeesukselta, saako sapattina parantaa, niin Jeesus ei antanut luetteloa luvallisista tai luvattomista asioista. Sen hän kuitenkin totesi, että sapattina on lupa tehdä hyvää (Matt. 12:9–12). Pohdittaessa pyhäpäivän viettämistä tärkein lähtökohta on Jeesuksen sanoissa: ”Sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten. Niinpä Ihmisen Poika on myös sapatin herra.” (Mark. 2:27–28)

Jeesuksen ylösnousemuksen muistoksi kristillisissä seurakunnissa alettiin viettää lauantain sijasta sunnuntaita Herralle pyhitettynä päivänä. Sekä edellä sanotun valossa että edellisen kysymyksen vastauksiin liittyen voidaan sanoa, ettei ole väärin käydä ravintolassa pyhänä syömässä.

Kirjoittaja