Jeesuksen sanat viininjuonnista (Matt. 26:29)

Kysymys: Ehtoollista asettaessaan Jeesus sanoi, ettei enää maista viiniköynnöksen antia ennen kuin taivaassa (Matt. 26:29; Mark. 14:25; Luuk. 22:18). Mutta Jeesus maistoi hapanviiniä? Miten nämä Jeesuksen sanat pitäisi ymmärtää?

Vastaus

Ensinnäkin tulevassa maailmassa ollaan ”enkelien kaltaisia” (Luuk. 20:34-36) ja Jeesuksen viitatessa aterioimiseen siellä hän kuvaa mm. syvällistä yhteyttä (Luuk. 13:29). Ilmaus on siinä mielessä vertauskuvallinen, että tuo aterioiminen on jotain muuta kuin syöminen täällä maailmassa. Vertauskuvalliseen aterioimiseen jo tässä maailmassa Jeesus viittaa Ilm. 3:20.

Toiseksi ristillä Jeesukselle tarjottiin ensin juotavaksi viiniä, johon oli sekoitettu sappea (Matt. 27:34). Tätä huumaavaa ainetta käytettiin kivun turruttamiseen ja siitä Jeesus kieltäytyi. Myöhemmin hän helpotti hieman janoaan imemällä hapanviinillä kostutettua sientä (Matt. 27:48, Joh. 19:29-30). Tämä hapanviinin maistaminen ei ollut siis hengellistä uuden viinin nauttimista. Siihenhän Jeesus viittaa täällä maailmassa vietetyn ehtoollisen aterian syvällisenä hengellisenä jatkona taivaassa (Matt. 26:26-29). Eli Jeesus tarkoitti hengellistä maistamista, jota on ensi sijassa ehtoollinenkin.

Kirjoittaja