Miten juutalaiset pelastuvat?

Kysymys: Sanotaan, että israelilaisilta sitten "loppupeleissä" otetaan se peite silmiltä. He tulevat uskoon ja pelastuvat. Kuinka käy edellisille sukupolville israelilaisia (ja muunkin maalaisia ihmisiä)? Juutalaisuushan ei sinällään kai pelasta, vaikka omaisuuskansaa ovatkin?

Varmaan kaiken maalaiset ihmiset ovat samanarvoisia Jumalan silmissä luottaessaan Hänen oikeudenmukaisuuteensa.

Vastaus

Kysymys siitä, ketkä pelastuvat, on hyvin olennainen. Jumalan pelastussuunnitelmassa läpi Raamatun kulkee punaisena lankana Israelin kansa ja tämän kansan keskeltä nouseva Messias, Jumalan Poika, Jumala ja ihminen Jeesus Kristus. Hänen ristinkuolemaansa ja ylösnousemukseensa sisältyvä sovitus ja lunastus ei koske Raamatun mukaan vain juutalaisia vaan kaikkia kansoja.

Paavalille kysymys juutalaisista oli hyvin kipeä ja sitä hän käsittelee monessa kohdassa, esim. Roomalaiskirjeen luvuissa 2–4. Vaikka juutalaiset hylkäsivät Jeesuksen, on lopulta Raamatun mukaan lopun aikana ”jäännös” pelastuva. Paavalin mukaan juutalaisten uskottomuus ei ole Jumalan uskollisuutta tekevä tyhjäksi – niin kuin on meidän kristittyjenkin suhteen. Mutta Paavalin mukaan on myös niin, että juutalaistakaan ei pelasta pelkää juutalaisuus vaan usko Jeesukseen Kristukseen (ks. Room. 2–4). Paavalilla on selvää, että Jumala ei tee erotusta juutalaisen eikä kreikkalaisen (siis meidän ei-juutalaisten pakanoiden) välillä, vaan yksi ja sama Herra Jeesus voi meidät pelastaa.

Kirjoittaja