Mitä Jeesuksen valinta tarkoittaa?

Kysymys: Olen 24-vuotias opiskelija. Olen ollut uskovainen lapsesta asti ja kuulunut evankelisluterilaisen kirkkoon. Minulla on kuitenkin paljon ystäviä, jotka eivät ole uskossa, vaan ateisteja.

Minua on askarruttanut jo kauan se, että Raamatussa Jeesus sanoo, että hän on valinnut meidät, emmekä me häntä. Miksi kuitenkaan kaikki eivät tule uskoon, vaikka Jeesus on heidät valinnut? Vai pitääkö heidän tulla jotenkin Jeesuksen kutsua vastaan?

Välillä mietin, onko Jeesus valinnut ollenkaan niitä, jotka eivät tule uskoon. Ovatko he maan päällä ”turhaan”?

Vastaus

Tähän monia muitakin askarruttavaan kysymykseen täytyy vastata aralla mielellä, koska Jumalan ajatukset ja johdatukset uskon lahjan omistamisen ja valinnan suhteen ovat paljolti meidän ymmärryksemme yläpuolella.

Perusviesti, jonka Raamattu antaa meille tässä asiassa, on se, että Jumala tahtoo kaikkien ihmisten pelastuvan ja tulevan tuntemaan totuuden (1. Tim. 2:4). Ketään ei ole tarkoitettu ikuiseen kadotukseen, vaan kaikkia kaikkialla koskee Jeesuksen sana ”Se on täytetty”.

Pelastava usko on niin ikään Raamatun mukaan alusta loppuun Jumalan työtä: hän vetää, kutsuu, vahvistaa ja vie perille. Siitäkin, että Jumala on jo ennalta valinnut uskon omistavat, Uusi testamentti puhuu vahvasti (esim. kysyjän mainitseman kohdan ohella Room. 8:28–30.)

Samaan aikaan on totta, että ihmisellä on oma vastuunsa Jumalan kutsun alla. ”Etsikää Herraa, kun hänet vielä voi löytää, huutakaa häntä avuksi, kun hän on lähellä!” (Jes. 55:6.) On sanottu, että loppujen lopuksi meidän osuutemme on se, että lakkaamme vastustamasta, suostumme Jumalan pelastavaan työhön.

Ne, jotka jäävät pelastuksen ulkopuolelle, ovat kysyjän ajattelemaan tapaan eläneet maan päällä turhaan. Niin tärkeä asia on iankaikkisen elämän osallisuus. Mutta juuri siksi evankeliumin eli pelastussanoman tarjolla pitäminen on kristityn perustehtävä.

On hienoa, että kysyjällä on uskosta vielä osattomia ystäviä, ateistejakin. Sinun paikkasi on olla todistaja – elämällä ja sanoilla – omalla paikallasi. Tilaisuuden tullessa saat kertoa uskosi ja toivosi perusteista (1. Piet. 3:15).

Kirjoittaja