Mikä on Raamatun ja Gilgamesh-eepoksen vedenpaisumuskertomusten keskinäinen suhde?

Kysymys: Itseäni uskovaisena kiinnostaa Gilgamesh-eepoksen ja Raamatun vedenpaisumustarinat. Ainakin väitetään (onko näin), että Gilgamesh on vanhempaa perua kuin Vanha testamentti. Vedenpaisumustarinat molemmissa kirjoissa ovat kuitenkin hämmentävän samanlaiset, miten tämä voi olla mahdollista? Mitä vastata, kun sanotaan, että vedenpaisumustarina on otettu Gilgameshista Raamattuun, eikä toisinpäin, kun kirjojen iät puhuvat Gilgameshin puolesta?

Vastaus

Gilgamesh oli Urukin kaupungissa elänyt sumerilainen kuningas joskus vuosien 2800–2600 eKr. aikoihin. Hänestä ryhdyttiin kertomaan tarinoita, joissa häneen liitettiin jumalallisia ominaisuuksia. Aluksi tarinat kulkivat suullisina perimätietietoina, mutta jo vuoden 2000 eKr. paikkeilla laadittiin ensimmäiset sumerinkieliset kirjalliset versiot. Muinaisbabylonialaisella kaudella 2000–1600 eKr. se käännettiin akkadin kielelle. Myöhemmin eepos käännettiin myös heetiksi ja hurriksi. Pieni katkelma on löydetty Israelista Megiddon kaivauksista. Suomeksi Gilgamesh-eepoksen on kääntänyt Jaakko Hämeen-Anttila.

Eepoksessa on todellakin vedenpaisumuskertomus, joka monissa yksityiskohdissa muistuttaa Raamatun vastaavaa kertomusta. Näillä on epäilemättä jotain tekemistä toistensa kanssa. Vaikka Mooseksen kirjojen synty on selvästi myöhäisempi kuin Gilgamesh-eepoksen, ei kyseessä ole mikään sen kopio. Sen sijaan on luontevaa ajatella, että Kaksoisvirranmaassa tunnettiin vedenpaisumuskertomus raporttina todellisesta tapahtumasta ja meillä on siitä kaksi, ja itse asiassa useampiakin, versioita. Raamatun kertomus on ainoa monoteistinen kertomus, jossa Jumala on kaiken yläpuolella ja hallitsee kaikkea. Uskomme mukaan juuri tämä kertomus on Pyhän Hengen synnyttämä, oikea tulkinta vedenpaisumuksesta.

Kirjoittaja