Koskeeko anteeksiantamus myös ennen uskoon tuloa tehtyjä syntejä?

Kysymys: Kun sanotaan, että ihminen saa kaikki synnit anteeksi uskomalla Jeesukseen Kristukseen, niin tarkoittaako tämä myös niitä pahoja tekoja, ajatuksia ym., joita on tehnyt ennen uskoon tuloaan? Miten on sitten ymmärrettävissä, kun puhutaan lopullisesta oikeudenmukaisesta tuomiosta, joka tapahtuu tämän maailman loppuessa ja Jeesuksen Kristuksen palatessa tänne maan päälle? Jos ihminen on tehnyt tosi pahaa toisia ihmisiä kohtaan ja näitä on lohdutettu sillä, että aikanaan tämä henkilö saa tuomion, niin silloinhan häntä ei tuomita, jos hän on siinä välissä tullut ns. uskoon.

Vastaus

Jumalalta tuleva anteeksiantamus kattaa kaikki synnit, niin tämänpäiväiset kuin eiliset. Tästä on esimerkkinä vaikkapa apostoli Paavali, joka kohdattuaan Jeesuksen sai koko menneen, raskaan syntitaakkansa anteeksi (1. Tim. 1:15–16).

Kysyjän pohdinta on ymmärrettävää siitä näkökulmasta, että tässä maailmassa tehty vääryys ja pahuus joutuvat ja niiden pitää joutua tuomittaviksi. Jos pahantekijä ei joudu tilille tässä ajassa, hän joutuu joka tapauksessa viimeisen Tuomarin edessä. Jeesuksen kohtaaminen ja hänen lahjoittamansa anteeksiantamus pyyhkii kuitenkin synnin syyllisyyden ja tuomion pois. Jos joku uskoon tullessaan havaitsee tehneensä sellaista vääryyttä, joka on ihmisten edessä korjattava, tämä täytyy tehdä. Sillä ei soviteta syntejä, mutta välit ihmisten kanssa selvitetään.

Kirjoittaja