Osaako sielunvihollinen lukea ihmisen ajatukset?

Kysymys: Haluaisin tietää, kuuleeko sielunvihollinen ajatukset ja voiko se siten manipuloida asioita? Toiset sanovat ei, toiset kyllä. Missä se tulee ymmärrettävästi ilmi Raamatussa?

Vastaus

Sielunvihollinen ei ole kaikkitietävä eikä kaikkinäkevä, niin kuin Jumala. Kysymys on kuitenkin henkiolennosta, jollaisten kyvyistä Raamattu ei kerro lopultakaan kovin paljon. Siksi kysymykseen vastaaminen ei ole ihan yksinkertaista.

On sanottu, että jos Paholainen olisi tiennyt, että Jeesus nousee kuolleista, Jeesusta ei olisi koskaan ristiinnaulittu. Siitä voisi päätellä, että ainakaan ihmiseksi tulleen Jumalan eli Jeesuksen ajatuksia sielunvihollinen ei kyennyt lukemaan. Mutta voiko siitä päätellä, ettei hän kykene lukemaan kenenkään ihmisen ajatuksia?

Toinen kysymys on tietenkin vielä siinä, mitä tarkoitetaan ajatusten lukemisella. Jossakin tilanteessa ihmisetkin osaavat hyvin päätellä, miten erityisesti jonkun tutun ihmisen ajatusradat kulkevat, jossakin toisessa tilanteessa tutunkaan ihminen ajatuksia ei osaa päätellä. Ajattelisin, että sielunviholliseen toimintaan liittyy läheisesti mielikuvien luonti mielessämme, niin kuin paratiisin syntiinlankeemuskertomuksesta voi nähdä. Sielunvihollinen sai ihmisen mielessä aikaan valheellisen kuvan kielletyn hedelmän syömisen vaikutuksista eli hän kykeni ohjaamaan ihmisen ajatuksia ja toimintaa tahtomaansa suuntaan. Mutta hän ei voinut pakottaa ihmistä toimimaan tahtomallaan tavalla. Lopultakin lankeemus oli ihmisen valinta.

Koska Raamattu ei anna selvää vastausta kysymykseen pimeyden henkivaltojen kyvyistä, sanoisin, että täydelliseen ajatusten lukemiseen sielunvihollinen ei kykene, mutta voi toki toimistamme päätellä pitkälle, mitä myös ajattelemme. Silloin hän voi pyrkiä myös suuntaamaan ajatuksiamme tahtomaansa suuntaan eli pois Jumalan tahdosta ihmisen voimien ja mahdollisuuksien korostamiseen.

Kirjoittaja