Teenkö huorin, jos menen uudelleen naimisiin mieheni uskottomuuden jälkeen?
Kysymys: Olen uskova ja avioliitossa. Mieheni on ollut uskoton jo vuosia. Hänellä on saman naisen kanssa kaksi au-lasta. Nyt mitä ilmeisimmin edessä on avioero.
Olen ollut hyljätty aviovaimo jo kahdeksan vuotta. Olen tutkinut Raamattua ja tehnyt omia tulkintojani. Onko näin, että avioeron jälkeen minun on elettävä loppuikäni yksin, ts. Raamatun valossa teen huorin, jos menen uudelleen naimisiin. Kipeä kysymys. Haluan elää Jumalan tahdossa.
Vastaus
Onpa valitettava ja kipeä, vuosikausia kestänyt elämäntilanne. Et ole ainoa, joka joutuu pohtimaan samaa kysymystä elämästä eron jälkeen: lopullisesti yksin – vai onko lupa hakea uutta aviokumppania?
Vastaus Raamatun valossa on yhtäältä selvä. Jumalan, elämämme antajan ja avioliiton säätäjän, tarkoitus on, että avioliitto on purkautumaton, koko elämän kestävä miehen ja naisen välinen suhde. ”Ja minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako” (Matt. 19:6).
Sama kohta kertoo, että Mooses antoi aikanaan luvan eroihin ihmisten kovasydämisyyden vuoksi (19:8). Jeesus ei kumonnut Mooseksen antamaa myönnytystä, mutta rajasi eron syyksi vain haureuden. Vaikkakin avioero on epänormaalia ja katkeraa, syntyy siis synnin tähden tilanteita, joissa avioero on kahdesta pahasta pienempi vaihtoehto. Kun uskottomuus on tuhonnut avioliiton, voi olla välttämätön tehdä siitä johtopäätökset ja katkaista ulkonainenkin side, joka vielä yhdistää aviopuolisoita. Myös syvästi narsistisen puolison orjuudesta irtautumiseen avioero on usein ainoa keino.
Mutta eron jälkeinen uudelleen avioituminen on Raamatun valossa vielä vaikeampi kysymys. Yllämainitun Matteuksen kohdan jatkossa on nykykäännöksen sulkumerkeissä jatko: ”Aviorikoksen tekee myös se, joka nai miehensä hylkäämän naisen” (19:9). Useista keskeisistä käsikirjoituksista puuttuu tämä lisäys. Markuksen evankeliumin vastaavassa kohdassa (Mark.10:2–12) Jeesus puhuu puolisonsa hylkäävästä miehestä tai naisesta, joka tekee aviorikoksen ottaessaan uuden puolison.
Kristikunnan piirissä on vallinnut käsitys, että hylätyn tai syyttömän osapuolen – niin vaikeaa kuin onkin viattomuutta tai syyttömyyttä määrittää – on mahdollista solmia uusi avioliitto. Ongelmaksi jää, että jos syyllinen osapuoli tekeekin parannusta ja haluaa palata alkuperäiseen liittoon. Mitä sitten?
Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, miten Jeesus kohteli aviorikoksesta tavattua naista. Hän ei tuominnut, vaan antoi anteeksi lähettäen hänet uuteen elämään siveellisessä puhtaudessa (Joh. 8:3–11).
Näistä kysymyksistä, jotka ovat mitä hienovaraisimpia ja tilanteittain vaihtelevia, kannattaa keskustella luotettavan ystävän, sielunhoitajan tai perheneuvonnan ammattilaisen kanssa.