Onko naisen pakko synnyttää?

Kysymys: Miksi Jumala on päättänyt järjestää naisten kohdalla niin, että naisten tulee vuotaa verta ja kärsiä kipua? Onko kohdunpoisto majesteettirikos Jumalaa vastaan? Onko naisen pakko synnyttää?

Vastaus

 

Raamatun ensimmäisessä luvussa sanotaan: ”Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät ja sanoi: olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne.” (1. Moos. 1:27–28.) Miehenä ja naisena oleminen kuuluu Jumalan alkuperäiseen luomistyöhön, jossa ei ollut mitään pahaa (1. Moos. 1:31). Mies ja nainen yhdessä ovat Jumalan kuva ja kaltaisuus. Myös lasten synnyttäminen sisältyi Jumalan ihmiselle antamaan siunaukseen. Naisen kohtu ja lasten synnyttäminen ovat siis Jumalan luomia hyviä asioita.

Syntiinlankeemuksen seurauksena ihmisen elämään tulivat monenlaiset vaivat, kivut, sairaudet, ahdistukset ja kuolema. Naisen elämässä näihin vaivoihin ymmärtääkseni kuuluvat paitsi synnytystuskat myös esimerkiksi kuukautiskivut yms.

Syntiinlankeemuksen jälkeen Jumala sanoi naiselle: ”Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat ja kivulla sinä olet synnyttävä lapsesi. Kuitenkin tunnet halua mieheesi ja hän pitää sinua vallassaan.” (1. Moos. 3:16.) On tärkeä nähdä, että juuri edellisessä lauseessa Jumala oli luvannut, että kerran tulee naisen siemenenä syntyvä pelastaja, joka murskaa Saatanan vallan. Synnytyskivut liittyvät siis pelastukseen: pelastajan syntymiseen. Syntiin lankeaminen oli tapahtunut naisen kautta ja Jumala lupaa, että myös pelastaja, käärmeen pään polkija, syntyy naisen kautta. Lapsen syntymä oli pelastuksen ehto. Synnytyskivut edeltävät lapsen syntymää.

Naiselle Jumala sanoi myös, että hän tuntee halua mieheensä ja tämä pitää naista vallassaan. Tämä ei ole käsky, miten miehen tulee toimia, vaan ilmoitus, mihin ihmisen syntisyys johtaa. Näemme selvästi historiasta ja myös nykypäivästä, että juuri tällaiseksi naisen asema on muodostunut monissa kulttuureissa. Evankeliumi muutti miehen ja naisen suhteen lähemmäksi alkuperäistä tilaa (Ef. 5:25, 28–29, 33).

Arvelet, että kohdunpoisto voisi olla majesteettirikos Jumalaa ja hänen luomistyötään vastaan. Jos tarkoitat kohdun poistoa terveydellisistä syistä, en näe sitä sen kummempana kuin muutakaan lääketieteellistä toimenpidettä. Mutta jos puhut kohdun poistosta mukavuussyistä, en suosittele sitä, koska Jumala on luonut meidät omaksi kuvakseen: mieheksi ja naiseksi. Jumala jopa ilmoittaa itsensä Raamatussa sekä mieheen että naiseen liittyvillä kuvilla. Jesajan luvun 66 jakeessa 11 kuvataan Jumalan antamaa lohdutusta: ”Niin te saatte imeä, tulla kylläisiksi lohtua antavista rinnoista, saatte nauttia, juoda yltäkyllin sen voiman ja mahdin nisistä”. Jakeessa 13 Jumala sanoo: ”Niin kuin äiti lohduttaa lastaan, niin minä teitä lohdutan”.

Naisina ja miehinä olemme Jumalan luomia. Hän on luonut meidät juuri sellaisiksi kuin on tarkoittanut: ”Ei kaiketi tehty sano tekijälleen: ”Miksi minusta tällaisen teit?” (Room. 9:20). Nyt elämme syntiin langenneessa maailmassa. Sen tähden olemme osallisia monenlaisista ongelmista. Kerran tulee aika, jolloin ”Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut” (Ilm. 21:4).

Lapset ovat Jumalan lahja. Psalmissa 127 sanotaan: ”Lapset ovat Herran lahja, kohdun hedelmä on hänen antinsa.” Jumalan Sanassa ei kuitenkaan ole vaatimusta, että jokaisen naisen on solmittava avioliitto ja synnytettävä lapsia. Jeesus sanoi aikoinaan avioliitosta: ”On sellaisia, jotka äitinsä kohdusta saakka ovat avioliittoon kelpaamattomia, on toisia, joista ihmiset ovat tehneet sellaisia, ja on niitä, jotka itse, taivasten valtakunnan tähden, ovat ottaneet osakseen naimattomuuden. Joka voi valita tämän ratkaisun, valitkoon.” (Matt. 19:12.)

Kirjoittaja