Mitä Mooses teki väärin lyödessään sauvalla kalliota?

Kysymys: Mikä meni vikaan Mooseksen lyödessä sauvalla kalliosta vettä, kun Herra eväsi häneltä pääsyn luvattuun maahan (4. Moos. 20:9–12)?

Vastaus

Suora vastaus kysymykseen löytyy yllämerkittyä jaejaksoa seuraavasta jakeesta 20: ”Siellä Herra osoitti pyhyytensä heidän keskuudessaan”. Mooses oli saanut selkeän tehtävän tuoda puheella eli sanalla avun sen kertaiseen hätätilaan, kansan janoon. Hän salli kuitenkin omien kyllästymisen ja vihan tunteidensa saada vallan, ja niin hän vimmastuneena pelkän puheen sijasta iski kalliota. Vettä janoon löytyi, mutta Mooseksen asenne apua välitettäessä oli väärä. Jumala on pyhä: tässä tilanteessa tarkka käskynsä oikeasta täyttämisestä, ja niin tottelemattomuutta seurasi ankara rangaistus.

Mutta eikö tämä rangaistus ole turhan kova, suorastaan kohtuuton rikkomukseen nähden? Näin on moni ajatellut. Eikö kaikki johtamisen vaivat ja vastukset kokenut kansakunnan isä olisi kuitenkin ansainnut päästä Aaron-veljensä kanssa luvattuun maahan? Tältä tuntuisi, mutta meistä, luoduista, ei ole Jumalan arvostelijoiksi. Jumala ei katso mitään syntiä läpi sormien, vaan kaikki vaatii hyvitystä, sovitusta. Niin Mooseksenkin pienet ja isot rikkomukset.

Siihen, että Mooses ei saanut viedä kansaa perille asti, on myös toinen, syvemmälle vievä tulkinta. Mooses oli kaikkineen lain edustaja; hänen kauttaan Israel ja ihmiskunta saivat kymmenen käskyn lain, elämän oman lain. Lakia täyttämällä kukaan ei kuitenkaan pelastu, koska jokainen meistä on lain rikkoja ja lain vaatimusten laiminlyöjä. Vain Jeesus Kristus täytti lain viimeistä piirtoa myöten. Mooses ei saanut viedä kansaa luvattuun maahan, koska laki ei kerta kaikkiaan vie perille – sen sijaan sinne vie Jeesus, jonka yksi esikuva Vanhassa testamentissa on Joosua. Joosua itse asiassa on samanjuurinen nimi kuin Jeesus, Pelastaja ja Vapahtaja.

Kyllä Mooseskin lopulta perille pääsi – taivaalliseen luvattuun maahan. Jumala itse hautasi Mooseksen hänen kuolemansa jälkeen tämän saatua katsella kaukaa luvattua maata. Lohdullista on myös, että Mooses oli toinen niistä, jotka saivat keskustella Jeesuksen kanssa hänen tulevasta kärsimyksestään kirkastusvuorella.

Kirjoittaja