Mitä tarkoittaa, että Jeesus tuli ihmisen kaltaiseksi (Fil. 2:5-11)

Kysymys: Mikä on sen Paavalin sanan merkitys, että Jeesus tuli ihmisen kaltaiseksi (Fil. 2:7)? Mikä ero on sen suhteen, että voisi sanoa Jeesuksen tulleen ihmiseksi?

Vastaus

Jeesus oli täysi ihminen, mutta ilman syntiä. Samanaikaisesti hän oli Jumala eli (sisäisesti) samaa olemusta kuin Jumala, vaikka hän ei suostunutkaan käyttämään jumalallista arvovaltaansa missään vaiheessa omaksi hyödykseen.

Ihmiseksi tullessaan Jeesus luopui siitä kirkkautensa valta-asemasta ja niistä etuoikeuksista, jotka hänellä oli Jumalan Isän luona. Sitä tarkoittaa, että ”hän otti orjan muodon” (Fil. 2:7). Hänestä tuli siis ihmisten kaltainen. Toisin sanoen, hän näytti ihan tavalliselta juutalaiselta mieheltä. Hänellä ei esim. ollut sädekehää, toisin kuin taiteessa kuvataan, eikä sellaista ulkonaista säteilyä, joka olisi heti tunnistettu jumalalliseksi, kuten Kirkastusvuorella (Matt. 17:2), tai jollaista esim. Ilmestyskirjan 1. luvussa kuvataan.

Hän myös joutui kokemaan samat puutteet, rajoitukset, kärsimykset ja kiusaukset, kuin muutkin ihmiset. Esim. nälkä (Matt. 4:2), jano (Joh. 19:28), uupumus (Joh. 4:6), järkytys ja houkutus luopua tehtävästään (Matt. 4:9 ja Joh.12:27) jne. Hän syntyi, kasvoi ja koki kuoleman niin kuin muutkin ihmiset. ”Hän joutui kärsimyksistä oppimaan, mitä on kuuliaisuus.” (Hepr. 5:8)

Suostuessaan ihmisen osaan eli elämään ja kuolemaan tosi ihmisenä mutta ilman syntiä hän oli ainoa persoona koko maailman kaikkeudessa, joka saattoi sovittaa ihmisen synnin ja lunastaa ihmiset synnin, kuoleman ja paholaisen vallasta.

Kirjoittaja