Onko anteeksianto ehdollista?

Kysymys: Kysymykseni koskee Matt. 6: 14-15: Jeesus sanoo: ”Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne.”

Ymmärtääkseni Jeesuksen ristintyön tähden Jumala voi antaa synnit anteeksi syntiselle ihmiselle. Kuitenkin em. Matteuksen kohdassa anteeksianto näyttää olevan ehdollinen ja näyttää vaativan myös ihmiseltä tekoja. Miten nuo kaksi asiaa voidaan sovittaa yhteen?
Ristintyöhön perustuva anteeksianto ei sisällä ehtoja (kuin että ihminen itse uskoo Jeesuksen suorittaneen velan synneistä). Matteuksen kohta näyttää vaativan myös ihmiseltä itseltään tekoja? Onko mainittu kohta lakia? Mitä minä en tässä ymmärrä?

Vastaus

Tässäpä olikin kinkkinen kysymys. Tarkoittiko Jeesus todella, että on sittenkin jotain, mitä ei saa anteeksi? Panttaako hän kuitenkin anteeksiantoa?

Itselleni ymmärrystä on antanut Jeesuksen vertaus armottomasta palvelijasta (Matt 18:21-35). Palvelija saa anteeksi ihan järjettömän ison velan, sellaisen, mitä hänellä ei ikimaailmassa olisi mahdollista maksaa takaisin. Hän pyytää armahdusta, kuningas on hyvä ja armahtaa jättimäisen velan. Tuo samainen palvelija kohtaa kanssapalvelijan, joka on vastaavasti hänelle velkaa inhimillisen katsoen maksettavissa olevan summan. Ensimmäinen palvelija osoittaa sydämen kovuutta, sillä hän heitättää toisen palvelijan vankilaan. Tästä ei hyvää seuraa, kun kuningas saa kuulla asiasta. Hän saa ankaran rangaistuksen, ei oman velkansa takia vaan sen takia, ettei hän halunnut antaa toiselle anteeksi hänen velkaansa. Hänen sydämensä tila ratkaisi asian.

Jokainen meistä on kuin tuo ensimmäinen palvelija. Me olemme Jumalalle velkaa järjettömän suuren summan, mitä emme ikinä kykene hänelle maksamaan. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin pyytää Herraa antamaan meille anteeksi meidän velkamme. Hän armahtaa ja odottaa, että vastaavasti me armahdamme niitä, jotka ovat meille velkaa tai ovat rikkoneet meitä vastaan.

Ymmärrän viittaamasi kohdan näin: Jeesus puhuu siitä, miten anteeksiantamattomuus tulee ihmisen ja Jumalan väliin. Se on yksi niistä monista synneistä, joka erottaa meidät Herrastamme. Meillä on vapaus olla tekemättä parannusta synneistämme, mutta silloin synti on minun ja Jumalan välissä. Niin kauan kuin annan synnin roikkua minussa kiinni enkä luovuta sitä Jeesukselle, ei Jeesus saa minua myöskään tuosta synnistä vapauttaa. ”Mitä sinä tahdot, että minä sinulle tekisin?”, kysyy Jeesus meiltä. ”Haluatko antaa anteeksiantamattomuutesi minun käsiini vai haluatko pitää siitä kiinni?”

Sanomattakin on selvää, että joskus anteeksiantaminen voi olla todella vaikeaa ja viedä pitkän aikaa. Mutta jo se, että tunnistaa anteeksiantamattomuuden ja haluaa Herran avulla lähteä kohti sitä, että jonain päivänä olisi sydämestään antanut toiselle ihmiselle anteeksi, on hyvä alku.

Kirjoittaja