Miksi Jumala uhkasi tappaa valitsemansa Mooseksen (2. Moos.4:24-26)?

Kysymys: Minua askarruttaa ja ihmetyttää Raamatussa 2. Moos.4:24-26. Miksi Jumala aikoi surmata Mooseksen ja kuka oli tämä Sippora? Jumala lupasi olla Mooseksen kanssa, sen tähden en ymmärrä, mitä noissa jakeissa tarkoitetaan. Olen lukenut Raamatun kerran läpi enkä aikaisemmin huomioinut koko asiaa, mutta nyt se on jäänyt vaivaamaan mieltäni.

Vastaus

Lukija on kiinnittänyt huomiota tapaukseen, joka ainakin nykylukijasta tuntuu vähintäänkin oudolta. ”Matkan varrella Herra tuli Moosesta vastaan paikassa, johon hän oli perheineen yöpynyt, ja aikoi surmata hänet. Silloin Sippora otti terävän piikiven, leikkasi pois poikansa esinahan ja kosketti sillä Moosesta jalkojen väliin sanoen: ´Sinä olet minun veriylkäni.´ Niin Herra jätti Mooseksen rauhaan. Sippora oli ensimmäinen, joka sanoi ´veriylkä´ puhuessaan ympärileikkauksesta.”

Taustaksi on syytä huomata, että Mooses oli matkalla Egyptiin, josta hänen oli Herran ohjeiden mukaan tuotava kansa vapauteen ja matkalle kohti luvattua maata. Sillä matkalla siis tapahtui lukijan ihmettelemä episodi.

Ensinnäkin Sippora oli Mooseksen vaimo, jonka kanssa hän oli avioitunut Midianin maassa, ks. 2. Moos. 2:21. Niinpä siinä, että Sippora oli mukana tapahtumassa, ei ole mitään kummallista. Mutta mitä tapahtumasta on muuten ajateltava?

Ensinnäkin on syytä mainita, ettei tapahtuma ole hämmentänyt vain kristittyjä raamatunselittäjiä, vaan myös juutalaisia. Miksi Jumala, joka juuri oli saanut taivuteltua Mooseksen lähtemään Egyptiin, tahtoo pian sen jälkeen surmata hänet?

Jumalan suuttumuksen syyksi paljastuu se, ettei Mooses ollut ympärileikannut poikaansa, jonka oli Sipporan kanssa saanut. Mooses sai Sipporan kanssa kaksi poikaa, Gersomin ja Elieserin. Sitä, kummasta pojasta tässä tapauksessa oli kysymys, ei kerrota. Kun Jumala teki Abrahamin kanssa ympärileikkauksen liiton, miehelle oli sanottu: ”Mutta jokainen ympärileikkaamaton poistettakoon kansansa parista. Hän on rikkonut liiton.” (1. Moos. 17:14.)

Tapahtumasta paljastuu, ettei Mooses, joka oli menossa julistamaan kansalleen ja faraolle Jumalan tahtoa, ollut itse noudattanut tätä Jumalan säädöstä, joka liitti Israelin kansan Jumalan tekemään liittoon.

Ymmärrän asian siis niin, että tästä Jumalan lain piittaamattomuudesta johtui Jumalan halu surmata Mooses. Mooses, jonka tehtävänä oli myöhemmin olla välittämässä kansalle Jumalan laki, oli itse laiminlyönyt Jumalan sanan kehotusta, ja näin hän oli halveksinut myös Jumalaa. Näin tapahtuma näyttää kertovan siitä, kuinka Jumala vaatii tilille jokaisen, jota hän käyttää työssään. Hurskaiden puheiden ja todellisen elämän välinen ristiriita ei sovi yhteen Jumalan työssä.

Mooseksen vaimon toiminta koitui siis Mooseksen pelastukseksi. Sillä ympärileikatessaan poikansa Sippora vetosi Jumalan liittoon eli Jumalan lupauksiin. Ja Jumala on sanansa mittainen. Kun Mooseksen perheessä oli nyt toimittu Jumala tahdon mukaan, rauha palasi Jumalan ja Mooseksen välille.

Sitä, mitä tarkkaan ottaen Sipporan käyttämään veriylkä-ilmaisuun on aikanaan sisältynyt, ei ole valitettavasti enää tiedossa.

Kirjoittaja