Mistä tietää, milloin Jumala vetää puoleensa? (Joh. 6:44)

Kysymys: Raamatussa Jeesus sanoi, että ei kukaan voi tulla hänen luokseen, ellei isä häntä vedä. Mitä se tarkoittaa ja miten siis voin olla varma että vetääkö Jumala minua?

Vastaus

Tämä on tärkeä kysymys Jumalan työstä ihmisen sydämessä. Katekismuksessa, joka on Raamatun opetusta tiiviissä muodossa, kerrotaan Jumalan ilmoittavan itsensä luonnossa, historian vaiheissa, ihmiskohtaloissa ja erityisesti Sanansa kautta.

Jumala kutsuu jokaista ihmistä ehkä useita kertoja elämän aikana. Sitä on jo se, että hengelliset asiat alkavat kiinnostaa. Tätä kutsutaan usein etsikkoajaksi. Jumala vetää puoleensa ja tekee mahdolliseksi turvautumisen armoon. Yksilön kohdalla se ilmenee haluna päästä Jumalan yhteyteen. Raamatun lukeminen voi alkaa kiinnostaa aivan erityisesti. Siihen meillä onkin hyviä välineitä, oman Uuden testamentin lisäksi vaikkapa internet älypuhelimen avulla.

Jumalan kutsu näkyy siinäkin, että syntyy halu osallistua tilaisuuksiin, joissa puhutaan Jumalan sanaa, jumalanpalveluksiin tai muihin hengellisiin tilaisuuksiin. Niissä voi tavata Jeesukseen uskovia ihmisiä.

Hyvä sanoma Jeesuksen pelastustyöstä evankeliumissa on se voima, joka synnyttää uskoa ja ylläpitää uskoa. Matteuksen evankeliumin luvussa 11 Jeesus kutsuu luokseen kaikkia erilaisten taakkojen uuvuttamia, ja hän lupaa antaa levon. Tämä lepo syntyy siitä kun saa syntinsä anteeksi ja siihen perustuvan Jumalan rauhan (Matt. 11:76–28).

Toinen vastaava raamatunkohta on Roomalaiskirjeen luvussa 10. Siinä on sanottu selkeästi miten Jumalan sana vaikuttaa. ”Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana” Room. 10:17) Kannattaa siis lukea ja kuunnella Jumalan sanaa, sillä sitä kautta Jumala vetää meitä puoleensa ja synnyttää uskon. Sitä sanotaan myös palaamiseksi kasteessa saatuun armoon, jonka Jumala tekee eläväksi ihmisen sydämessä. Jumalahan on jo kaiken tehnyt valmiiksi uskomista varten.

Kirjoittaja