Saako ihminen Pyhän Hengen tullessaan uskoon?

Kysymys: Kun ihminen tulee uskoon, uudestisyntyy ylhäältä, saako hän Pyhän Hengen samanaikaisesti? Mitkä raamatunkohdat puhuvat em. asiasta?

Vastaus

Kyllä, uskoon tuleminen ja uudestisyntyminen on aina Jumalan Pyhän Hengen työtä. Pelastava uskohan on Jeesuksen avuksi huutamista, häneen turvautumista ja luottamista. Pyhä Henki käyttää uskon syntymisessä ja myös sen säilyttämisessä armonvälineitä eli sanaa, kastetta ja ehtoollista. ”Usko tulee kuulemisesta, kuuleminen Jumalan sanan kautta” (Room. 10:17 vanhemman käännöksen mukaan). ”Usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan mikä ei näy” (Hepr. 11:1 vanhemman käännöksen mukaan).

Uskoon tulemista edeltää usein Jumalan kutsuva ja herättävä työ, joka sekin on Pyhän Hengen aikaan saamaa. Jumala kutsuu joitakin hyvyydellään eli antamalla hyviä asioita, toisia elämänkohtaloilla, vastoinkäymisillä. Luontokin puhuu Luojastaan. Kaiken tämän avulla Jumala vetää meitä luomiaan ja Jeesuksen sovitustyöllä lunastamiaan puoleensa. Kun lakkaamme vastustamasta, suostumme siihen mitä Pyhä Henki näyttää meistä. Tapahtuu armon avautuminen, uskon ihme. Jollekulle se on nopea prosessi, toiselle pitkä. Lapsuudesta asti Jumalan sanan vaikutuspiirissä eli kastettuna ja kristillisen opetuksen piirissä olleen kohdalla Pyhän Hengen apu on ollut jatkuvaa. Jumalasta tietoisesti luopuneella Pyhä Henki saa uskoon tultaessa ensi kerran tai uudestaan sijan hänessä. Armonvälineiden avulla tämä usko säilyy ja vahvistuu loppuun asti.

Jeesuksen oma opetus Pyhän Hengen työstä on hänen tutussa kohtaamisessaan yöllä Nikodemoksen kanssa, Joh. 3:1–21. ”Tuuli puhaltaa missä tahtoo” eli me emme aina tiedä emmekä näe, missä Pyhä Henki vaikuttaa, mutta onnellinen lopputulos Hänen työstään on se, kun Joh. 3:16 avautuu henkilökohtaisesti.

Kirjoittaja