Mihin viittaavat profeetoiden käyttämät ilmaisut ”sinä päivänä” ja ”elämän kirja”?

Kysymys: Olen pohtinut, mitä tarkoittaa Jesajan kirjan kohta 4:2–6. Mitä siinä tarkoittaa elävien kirja? Jakeessa kaksi on "sinä päivänä", mitä se tarkoittaa? Nämä eivät ole oikein auenneet minulle.

Vastaus

Jes. 4:n tekstiyhteydessä on ns. eskatologinen sanoma, jota ilmaisee kaikilla profeetoilla aikamääre ”sinä päivänä”. Ilmaisu sisältää sekä Messiaan tulon että viimeisen tuomion. Tätä jälkimmäistä tarkoittaa metafora eli vertauskuva ”elämän kirja”. Siihen viitataan jo Mooseksen laissa (2. Moos. 32–33) ja monessa muussa kohdassa VT:ssa. Paavali käyttää sitä Fil. 4:3:ssa. Ilmestyskirjassa elämän kirja on useissa kohdissa (3:5, 17:8, 20:12–15 ym.).

Näin ilmaistaan elämän vakavuus: mikään ei jää salaan, täällä kätketyt synnit ovat Jumalan tiedossa. Kaikki tulevat esiin Kristuksen eteen (Matt. 25:31–46, Joh. 5:24–29). Jo nyt on siis asetuttava Jumalan kasvojen eteen sellaisena kuin kerran haluaa olla viimeisellä tuomiolla. Jo nyt vastaanotettu Jeesuksen sovitus synneistä ja jatkuva yhteys häneen on vakuutena tuomiolla. Jesajan ilmaisu Verso, heprean Zamah, tarkoittaa juuri Messiasta, Daavidin Poikaa. Sama Messiaan nimi ja hänen tuomansa sovitus on useissa muissa VT:n profeettakohdissa. Kannattaa lukea Jer. 23:5, 33:15, Sak. 3:8 ja 6:12. Messiaasta ennustavat myös Jesajan jouluprofetiat (9:1–6 ja 11:1–).

Erkki Ranta
Teol. tri

Kirjoittaja